Koordinációs törzs: 230 ukrán térhetett haza a fogságból

2024. január 4., 11:50

Az Oroszországi Föderáció ukrajnai teljes körű inváziójának kezdete óta a legnagyobb hadifogolycserére került sor Ukrajna és az Oroszországi Föderáció között, melynek keretében 230 ukrán férfit és nőt sikerült kiszabadítani – közölte január 3-án este az Interfax–Ukrajina hírügynökség a Hadifoglyok Kezeléséért Felelős Koordinációs Törzs Telegram-csatornájára való hivatkozással.

„230 védő tér haza. Köztük az Ukrán Fegyveres Erők 130 (ezen belül területvédelmi erők – 14, haditengerészet – 14), a Nemzeti Gárda 55, az Állami Határőrszolgálat 38, a Nemzeti Rendőrség 1 képviselője és hat szabadságától jogtalanul megfosztott civil” – áll a közleményben.

A hazatértek közül 182 személy rendelkezett a Nemzetközi Vöröskereszt közvetítésével hivatalos hadifogoly státusszal, 48 eltűntnek tartott katona státusza pedig „keresett személy” volt.

„A kiszabadítottak többsége (225) férfi, öten nők. 213-an legénységi és altiszti állományúak, tizenegyen tisztek” – áll a koordinációs törzs közleményében.

Az agresszor ország hadügyi tárcája arról számolt be, hogy 248 orosz katona tért vissza az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)