ENSZ-jelentés: Ukrajna gazdasága tavaly bizonyos ellenálló képességet tanúsított a háborúval szemben

2024. január 7., 11:50

Az ukrán gazdaság enyhe élénkülést mutatott 2023-ban, 4,6%-kal nőtt az előző évi 29,1%-os visszaesés után – jelentette New Yorkból az Ukrinform az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának (DESA) jelentésére hivatkozva. A Jelentés a világgazdasági helyzetről és a 2024-es kilátásokról című dokumentumot Shantanu Mukherjee, az osztály gazdasági elemzési és politikai igazgatója, valamint Hamid Rasheed, a DESA globális gazdasági megfigyelésért felelős vezetője mutatta be.

A jelentés szerint tavaly Ukrajna gazdasága „bizonyos ellenálló képességet mutatott a jelenlegi háború következményeivel szemben, különösen az áramellátás terén”.

„Idén némi javulás figyelhető meg, de ez csak papíron javulás, mert a gazdaság már visszaesett, és ez nagyon fájdalmas” – mondta Mukherjee az Ukrinform kérdéseire válaszolva. Hozzátette egyben, hogy a kismértékű javulás nem jelenti a gazdaság helyreállását a háború előtti időszakhoz képest.

A jelentés megjegyzi, hogy Ukrajnában nőtt a magánfogyasztás, és nőttek az újjáépítésre fordított tőkekiadások. A mezőgazdasági termelés zsugorodott a háború előtti időszakhoz képest, a gabonaszállítás a fekete-tengeri kikötőkből pedig továbbra is problémás, miután az Oroszországi Föderáció kilépett a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezésből. Az alternatív exportútvonalak logisztikai nehézségekkel küzdenek az orosz csapások által a dunai kikötőkben okozott károk miatt.

A dokumentum szerint a vasúti és a közúti szállítást is érintették az Európai Unió által a térség öt országába az ukrajnai gabonaimportra vonatkozóan tavaly nyáron bevezetett ideiglenes korlátozások, később pedig Magyarország, Lengyelország és Szlovákia egyedi korlátozásai.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)