Fehér Ház: Nincs pénz újabb segélycsomagokra Ukrajnának

2024. január 9., 20:12 , 1192. szám

A Fehér Ház bejelentette, hogy addig nincs pénz újabb katonai támogatásra Ukrajnának, amíg az Egyesült Államok Kongresszusa nem dönt a további finanszírozásról – közölte január 4-én a Jevropejszka Pravda John Kirbynek, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa stratégiai kommunikációs koordinátorának sajtótájékoztatójára hivatkozva.

„Már megítéltük Ukrajnának az utolsó biztonsági segélycsomagot, amelyre volt pénzünk, közvetlenül az újév előtt, karácsony után. Szükségünk van a Kongresszus támogatására, hogy folytatni tudjuk” – fogalmazott.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok Kongresszusa 2023 végéig nem hagyta jóvá a pótlólagos finanszírozást Ukrajna számára, ezért nem jelenthet be a Fehér Ház további katonai segélycsomagokat.

Ugyanakkor Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Ukrajna nem vizsgálja az Egyesült Államok katonai támogatásának esetleges alternatíváit.

„Nincs B tervünk. Biztosak vagyunk az A tervben” – közölte a miniszter, akit a DW idéz.

Kijelentette, hogy „Ukrajna mindig a rendelkezésére álló erőforrásokkal fog harcolni”. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a Kijev rendelkezésére bocsátott támogatás „nem jótékonyság”.

„Ezek befektetések a NATO védelmébe és az amerikai nép jólétének védelmébe” – mutatott rá.

Mint fogalmazott, ha Oroszország győz az Ukrajna elleni háborúban, „mások kísértést fognak érezni, hogy Oroszország nyomdokaiba lépjenek”, ezért a biztonság fenntartása és az ilyen kísértésektől való elrettentés „sokkal magasabb árat követel majd az Egyesült Államoktól”.

Véleménye szerint azok a tisztségviselők, akik úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem fog megtámadni egy NATO-tagországot, ha a Kreml sikerrel jár Ukrajnában, „nagy hibát követnek el”.

Korábban Joe Biden amerikai elnök az Ukrajna elleni december 29-i nagyszabású orosz rakéta- és dróntámadást kommentálva ismételten sürgette, hogy a Kongresszus mielőbb hagyja jóvá a Kijevnek nyújtandó további segítséget.

Az elnök még októberben kérte a Kongresszustól a pótlólagos finanszírozás megszavazását, amelyből több mint 60 milliárd dollárt szánnak Ukrajnának. A javaslat azonban elakadt a Szenátusban a törvényhozás két pártja között a mexikói határ biztonságával kapcsolatban kialakult nézeteltérés miatt.

(ntk/eurointegration.com.ua/dw.com)