Meghalt egy diftériás beteg Kijev megyében

2024. január 10., 11:12

Kijev megyében meghalt egy 73 éves nő, akit 2023. december 29-én diftéria diagnózissal szállítottak kórházba. A Közegészségügyi Központ tájékoztatása szerint ez volt az első halálos diftériás eset 2023-ban – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

A diftéria fertőző betegség, amely cseppfertőzés útján (kis távolságra), vagy a beteg által megérintett használati tárgyakkal terjed. A jelentés szerint az idős nő életét a hosszan tartó öngyógyítás és a betegség következtében fellépő szövődmények miatt nem tudták megmenteni.

A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy a beteg két falubelijével és 11 egészségügyi dolgozóval érintkezett. A betegség kialakulásának megelőzése érdekében valamennyien orvosi megfigyelés alatt állnak.

A Kijev Megyei Betegségfelügyeleti és -megelőzési Központ szakemberei azt is kiderítették, hogy az elhunyt nem kapott védőoltást.

A Közegészségügyi Központ emlékeztet, hogy a felnőtteket 10 évente kell beoltani diftéria ellen. Az oltás ingyenes. A gyermekeknek 6 adag vakcinát kell kapniuk 2, 4, 6 és 18 hónapos korban, majd 6 és 14 évesen is oltják őket.

Az orvosok szerint a diftéria bacilus akár 15 napig is életképes maradhat a külső környezetben. Forralással és klóroldat alkalmazásával szabadulhatunk meg tőle. A betegség lappangási ideje 3–10 nap.

A kór leggyakoribb tünetei a torokfájás, hőemelkedés és láz, a szájgarat nyálkahártyájának duzzanata, szürke plakk a mandulákon, rekedt hang, a nyaki, submandibuláris nyirokcsomók megnagyobbodása.

(zzz/life.pravda.com.ua)