Zaporizzsjában akciót szerveztek a leszerelés támogatására

2024. január 16., 15:35

Január 14-én körülbelül három tucat nő gyűlt össze a Zaporizzsja Megyei Katonai Közigazgatás épülete előtt, többen közülük gyermekeikkel, hogy a leszerelést támogassák. Követelték, hogy állapítsák meg a mozgósított katonák maximális szolgálati idejét, valamint engedélyezzék a leszerelést 18 hónap szolgálat után – jelentette a Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű hírszolgálata.

Az akció résztvevői plakátokat tartottak a kezükben „A szolgálat kötelesség, a leszerelés jog”, „Leszerelés 18 hónap után”, „A meghatározott szolgálati idő a katonacsaládok nyugalmát jelenti” és egyéb feliratokkal. Ezenkívül azt skandálták, hogy „Tizennyolc hónap után leszerelés”, „Eljött mások ideje”, „A 36 hónap ítélet”.

„Vannak észrevételek, mert a Radában 36 hónapos szolgálati időről tárgyalnak. Nekünk és a férjeinknek ez nem felel meg, mert a háború első napjai óta védelmeznek minket. Egyáltalán senki nem bír ki 36 hónapot. Erkölcsileg és fizikailag kimerültek. A férjemnek 2023-ban 10 nap volt a hivatalos szabadsága – és többet nem engedik el. A 36 hónap nagyon sok. Volt idő felkészíteni a következőket, és most hónapok állnak rendelkezésre a cserére. A férjem 2022 áprilisa óta szolgál” – mondta el az egyik résztvevő az SZR-nek.

(szcs/radiosvoboda.org)