Eljárás indult a miniszterelnökkel szemben

2024. január 17., 08:08 , 1193. szám

Olekszandr Novikov, a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) vezetője jegyzőkönyvet vett fel Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ügyében. A hivatal azt állítja, a kormányfő jogtalanul hozott nyilvánosságra olyan információkat egy korrupciót leleplező személyről, amelyek hivatali teendői ellátása kapcsán jutottak a tudomására – közölte a BBC News Ukrajina.

A NAZK szerint Smihal, miután megvizsgálta a Szerencsejátékok és Sorsjátékok Szabályozásával foglalkozó Bizottság (KRAIL) munkatársának korrupcióra vonatkozó bejelentését, utasította az illetékes tisztviselőket, hogy dolgozzák fel a jelentést, és tájékoztassák a kormányt az eredményről. Ugyanakkor a bejelentés kivizsgálására utasítottak között volt Ivan Rudij, a KRAIL vezetője is, akinek az állítólagos törvénytelen cselekedeteiről a dokumentum beszámolt.

Tudomást szerezvén a bejelentésről a KRAIL vezetője úgy döntött, hogy fegyelmi eljárást indít a bejelentő ellen, bár az a törvény szerint nem vonható ezért fegyelmi eljárás alá, és nem érheti retorzió a feljebbvalói részéről. Ezért január 5-én a NAZK Rudijjal, a KRAIL vezetőjével szemben is eljárást indított, jegyzőkönyvet vett fel.

„Ukrajna miniszterelnöke az Ukrajna Adminisztratív jogsértési törvénykönyve 1 728. cikkelyének 2. pontjában leírt közigazgatási szabálysértést követett el, mivel jogellenesen hozott nyilvánosságra olyan információt egy korrupciót bejelentőről, amely hivatali teendői ellátása kapcsán jutott a tudomására” – közölte a NAZK.

Az ügynökség felkérte a miniszterelnököt, hogy jelenjen meg 2024. január 10-én a jegyzőkönyv ismertetésére. Smihal azonban nem ment el a hivatalba, s távolmaradásának okát sem közölte.

Ha a bíróság elmarasztalja Denisz Smihalt közigazgatási szabálysértésért, pénzbírsággal sújthatják, és egy évre eltilthatják bizonyos tisztségek betöltésétől. Ez alapul szolgálhat majd a korrupciós vagy korrupcióval összefüggő bűncselekményeket elkövetők egységes állami nyilvántartásába történő felvételéhez – figyelmeztet a NAZK.

Jelenleg nehéz megjósolni, hogy Smihal köteles lesz-e lemondani tisztségéről, ha elmarasztalják szabálysértésért – írja a BBC. A portál bizonytalansága a következményeket illetően nem meglepő, hiszen, mint maguk is megjegyzik, a NAZK megalakulása óta nem volt rá példa, hogy efféle jegyzőkönyv szülessen a hivatalban lévő miniszterelnökről.

Olha Kurisko, a kormányfő szóvivője a BBC News Ukrajinának kijelentette, hogy a kormányfő semmilyen információt nem közölt a bejelentőről.

„Szeptemberben a kormányzati portálra Ukrajna Az állampolgári beadványokról szóló törvényével összhangban polgári beadvány érkezett a KRAIL dolgozóitól a bizottság vezetőjének munkájával kapcsolatos elégedetlenségükkel kapcsolatban. Ez a beadvány nem korrupciós jogsértésről szóló bejelentés volt, és nem tartalmazott semmilyen információt korrupcióra utaló tényekről” – állítja Kurisko.

Ezért a bejelentést egyszerű „polgári beadványként” kezelték a kormánynál. A kormányfői reagálást is ennek megfelelő formában készítette elő a miniszteri kabinet titkársága. A bejelentőket tájékoztatták erről – mutat rá Kurisko.

„A NAZK vezetőjének nyilatkozatait, miszerint a kormányfő állítólag információkat hozott nyilvánosságra a leleplezőről, újabb manipulációnak tekintjük Novikov úr részéről, akinek lejáróban van a megbízatása” – hangoztatja Denisz Smihal szóvivője.

A szóvivőéhez hasonló érveléssel, meglehetősen élesen bírálta a NAZK jegyzőkönyvét Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök nem hozta nyilvánosságra a bejelentő adatait, kiléte annak következtében vált ismertté, hogy rengetegen kapták meg a panaszos levelet, köztük maga Maljuszka is.

„Röviden: ha már úgy döntött, hogy jegyzőkönyvet vesz fel a miniszterelnökről, ráadásul háború idején, méghozzá a mandátuma utolsó napjaiban, az ilyen jegyzőkönyvnek tökéletesnek kell lennie. Különben horror lesz, idétlen PR, hitelrontás és szégyen” – jegyzi meg Maljuszka.

Kihasználva az alkalmat a tárcavezető bírálta az ukrán korrupcióellenes törvényt is, mondván, az EU-országokban világos irányelvek vannak a korrupciót bejelentő személyekre és azok védelmére vonatkozóan.

(pszv/bbc.com)