Új határsávengedélyt vezetnek be februártól Kárpátalján

2024. január 22., 08:13 , 1194. szám

A két éve tartó háború miatt egyre több ellenőrzési ponttal találkozhatunk megyeszerte. Azonban februártól újabb szigorítások várhatók. A tavaly december végén elfogadott kormányrendelet értelmében februártól spe­ciális határőrségi engedélyek beszerzésére kötelezik azon kárpátaljai települések lakóit, akik az államhatártól számított 5 km-es sávon belül laknak.

A határozat értelmében még annak is engedélyt kell majd kérnie, aki a határ mellett lakik. Ez a rendelet a kárpátaljai lakosság jelentős részét, valamint a vidék magyar közösségének zömét érinti majd. A kormányrendelet értelmében annak is engedélyt kell kérnie, aki közvetlen a határ mellett dolgozik. Például aki Csapon él, de nem hagyja el a települést, nem szükséges ilyen engedélyt kiváltani, őt senki sem fogja ellenőrizni. De azt a személyt, aki a szomszédos Tiszasalmonba menne át Csapról, már ellenőrizhetik a határőrök, így ha el szeretné hagyni a települést, már engedélyt kell kérnie. Minden helyi lakosnak egyszer kell engedélyt kérni, mert az a rendelkezés lejártáig érvényben lesz. Az itt működő vállalkozóknak pedig minden évben frissíteni kell majd az engedélyeket. A kiadott igazolás ingyenes lesz, azt postán és online formában is lehet majd igényelni februártól a különböző határőr-parancsnokságoktól.

A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) tagönkormányzatai a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatási Hivatalban találkoztak a Munkácsi Határőrosztag Parancsnokságának kirendelt képviselőivel. A KHÖT tagságát alkotó kistérségek szinte mindegyike határ menti zónákban terül el, ez több mint kétszázezer embert jelent.

Rezes József, a KHÖT ügyvezető igazgatója elmondta: „A KHÖT tagönkormányzatainak mindegyike az ukrán–magyar, illetve ukrán–román, ukrán–szlovák határ mentén található, csak a KHÖT tagságát képező kistérségek összlakossága meghaladja a kétszázezer főt. Egy nagyon fontos kérdésről kaptunk tájékoztatást a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnökétől, valamint a Munkácsi Határőr­osztag Parancsokságának kirendelt küldöttjeitől. A tavaly decemberben elfogadott kormányhatározat értelmében szigorítják az öt kilométeres határ menti sávban történő mozgást. Ezzel kapcsolatban tehettünk fel kérdéseket, és tájékoztattak, hogyan fog mindez működni. A KHÖT nem ért egyet ezzel a rendelettel, mert ez nagyon megnehezíti, illetve szűkíti az egyszerű emberek mozgását. Gyakorlatilag településen belül nincs korlátozva a szabad mozgás, de ha egy kistérségen belül két település között akarunk mozogni, és ezt nem állami minőségű úton szeretnénk megtenni, hanem helyi, járási vagy kistérségi szintű útvonalon, akkor mindez engedélyhez van kötve. Ezen felül a tavaszi mezőgazdasági munkálatok is, melyek a kistérségek határain kívül végzendők, engedélyhez lesznek kötve. Attól függően, hogy melyik régió mely határőrkörzethez tartozik, ott kell majd igényelni az engedélyt.”

A KHÖT azzal a kérelemmel fordul Ukrajna Kormányához, valamint az Országos Határrendészethez, hogy a rendelet alól vonják ki azokat a lakosokat, akik az öt km-es határ menti sávban bejelentett lakcímmel rendelkeznek. Rezes József szerint érthető, hogy a rendelet célja az illegális határátlépés visszaszorítása, de emiatt ne szenvedjenek a helyi lakosok, és ne korlátozzák a szabad mozgásukat, illetve a munkavégzést sem.

Dmitro Kucenko, a Munkácsi Határőr-parancsnokság helyettes vezetője kérdésünkre elmondta: „Kárpátalja Ukrajna része, és jó látni, hogy mind a helyi lakosok, mind a helyi önkormányzatok komolyan viszonyulnak a törvények betartásához. A törvényhozásban végbement változások azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzunk bármiféle törvényellenes cselekményt a határsáv területén. Semmiképpen sem a helyi lakosság, a vállalkozók, vagy a régióban tevékenykedő más szervek munkájának elfojtása a cél. Az államhatárt nemcsak a határőrség védi, hanem a helyi lakosság is.”

Vitalij Matyij, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás vezetője megjegyezte: ez nem egy új keletű kérdés, hiszen a határ menti területekre vonatkozó jogszabályokat a törvényhozás szabályozza. „A határsávok kijelölésének érdekében közös munkacsoportokat hozunk létre, amelyekben a határőrség, a helyi önkormányzatok, a föld- és vízügyi hivatalok és erdészetek képviselői fognak részt venni. Ezeknek a munkacsoportoknak kell majd meghatározni a határsávok azon zónáit, ahol csak engedéllyel lehet majd tartózkodni. Ami a lakosság szempontjából fontos, hogy egy lakott területen belül való mozgáshoz nem lesz szükség engedélyre”– mondta el a járási katonai közigazgatás vezetője.       

VE