Ihor Mazepa letette az óvadékot

2024. január 24., 19:26 , 1194. szám

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték az előzetes letartóztatásban lévő Ihor Mazepát, a Concorde Capital befektetési társaság igazgatóját – jelentette a forbes.ua kedden este a cég sajtószolgálatára hivatkozva.

A kijevi fellebbviteli bíróság január 23-án helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezéséről, az óvadékát azonban 21 millió hrivnyára csökkentette.

Ihor Mazepát múlt héten vették őrizetbe, amikor át akarta lépni az ukrán–lengyel határt. Az üzletember gyanúsítottként szerepel a Kijevi Vízerőmű közelében elterülő földek törvénytelen elfoglalása ügyében, amelyben az Állami Nyomozó Iroda vizsgálódik. Január 19-én a Kijevi Pecserszki Kerületi Bíróság megelőző intézkedésként elrendelte Mazepa előzetes letartóztatásba helyezését, 349 millió hr óvadékot állapítva meg.

Mazepa a tárgyalóteremben újságíróknak elmondta, hogy az ellene indított eljárás 10 éve folyik, de az elmúlt másfél hónapban mutatkozott abban haladás, az előzetes letartóztatásba helyezését a vállalkozókkal szembeni nyomásgyakorlással és a Manifeszt 42 társadalmi szervezet tevékenységével hozta összefüggésbe.

(forbes.ua/Kárpátalja)