Csökkent a burgonya ára Ukrajnában

2024. február 18., 10:34

Olcsóbb lett a burgonya Ukrajnában. A jelenség oka, hogy miközben jelentősen nőtt a zöldség kínálata az ukrajnai piacon, csökkent iránta a kereslet – jelentette a zn.ua az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva február 16-án, pénteken.

A szakértők hangsúlyozták, hogy az elmúlt napokban csökkent a burgonyaeladás Ukrajnában. A termelők szerint az árak csökkentése sem javít a helyzeten. A február 15-i állapot szerint a gazdák 14-20 hrivnya/kg (0,37-0,52 dollár/kg) áron szállították a kiváló minőségű burgonyát, ami átlagosan 12%-kal olcsóbb, mint egy héttel korábban, de a vásárlók érdeklődése továbbra is rendkívül alacsony.

Az elemzők rámutattak, hogy azok a gazdák, akik korábban az áremelkedésre várva tartózkodtak az eladástól, elkezdték kiárusítani a rendelkezésre álló burgonyakészleteiket. A termesztők a kereslet csökkenése és a termékek minőségének romlása miatt kényszerültek meghozni ezt a döntést.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy jelenleg a burgonya Ukrajnában még mindig átlagosan háromszor annyiba kerül, mint 2023 azonos időszakában. Az ukrajnai gazdák, tekintettel e termék iránti meglehetősen alacsony keresletre, nem zárják ki a további árcsökkentés lehetőségét ebben a szegmensben.

(zn.ua/Kárpátalja)