Kelemen Hunor: Az Európai Néppártnak segédkezet kell nyújtania a „politikai árváknak”

2024. március 13., 09:50 , 1201. szám

Kelemen Hunor szerint az Európai Néppártnak (EPP) segédkezet kell nyújtania a „politikai árváknak”, ismét határozottan föl kell vállalnia a mezőgazdászok, a kis- és középvállalkozók képviseletét, biztosítania kell az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítését.

Az RMDSZ elnöke, a EPP legrégebbi romániai tagpártjának vezetőjeként, a házigazdák egyikeként beszélt erről múlt szerdán a pártcsalád kétnapos bukaresti kongresszusának nyitónapján. Köszöntőbeszédében kijelentette: az utóbbi évtizedben az EPP vezette az uniót, ezért őt is felelősség terheli a kialakult helyzetért.

Rámutatott: a dühös, csalódott, elbizonytalanodott emberek biztonságra és kiszámíthatóságra vágynak, az EPP-nek arról kell meggyőznie őket, hogy nem a bürokráciát, nem a kizárólagos gazdasági érdekeket, hanem a hétköznapi emberek érdekeit képviseli.

„Meg kell tudnunk különböztetni magunkat a szocialistáktól, a zöldektől, a liberálisoktól. Nem mondhatjuk ugyanazt, amit ők. Nem ismételgethetjük az ő témáikat, mert akkor mi is olyanná válunk, mint ők. És a mi választóink elfordulnak tőlünk, az ő választóik pedig nem fognak minket választani” – figyelmeztette pártcsaládját az RMDSZ vezetője.

Kelemen Hunor szerint az EU-nak erőt kell fölmutatnia, de nem úgy, hogy folyamatosan azokkal foglalkozik, akik a házon belül más véleményt képviselnek, „mert ez a legkönnyebb”, hanem úgy kell erőt mutatnia, hogy ismét releváns és igen: megkerülhetetlen legyen a világpolitika alakításában.

(MTI/Kárpátalja)