Húsvéti hagyományőrzés és focitorna Guton

2024. április 2., 13:15 , 1204. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének (BKSZ) kezdeményezésére Guton 16. alkalommal került sor a húsvéti népszokásokat bemutató rendezvényre, valamint focitorna szervezésére, melyet a KMKSZ Guti Alapszervezete felkarolt.

A megnyitó ünnepséget Peres László, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke nyitotta meg, majd bemutatta a meghívott vendégeket: Buczkó Istvánt, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulját, Szimcsera Jánost, a Nagybégányi kistérség alpolgármesterét, Vincze Istvánt, a Beregszászi kistérség alpolgármesterét, valamint Sin Józsefet, a KMKSZ BKSZ elnökét.

Buczkó István hangsúlyozta a népi hagyományok fontosságát életünkben, és azok megőrzésére, folytatására szólított fel.

Sin József a húsvéti ünnepkör méltó megünneplését emelte ki: nagypéntek a legcsendesebb, legszomorúbb nap, de eljön a húsvét, mikor a szeretet győzedelmeskedik a gyűlölet felett, a jó a gonoszság felett.

Ezután a Guti Gimnázium tanulói, valamint a Guti Kultúrház hagyományőrzői következtek, akiket Pocsai Dóra, a kultúrház vezetője készített fel.

Deák Orsolya egy jól összeválogatott népdalcsokrot adott elő, majd táncok és húsvéti versek következtek, végül pedig a fiúk meglocsolták a leányokat.

A felnőttek focitornájára 4 csapat nevezett be, az ifik két csapatot állítottak ki, melyek érdekessége volt, hogy mindkét csapatban lányok is fociztak.

Élvezetes mérkőzéseket láthattak a szurkolók, melyek után a versenybíróság kihirdette az eredményt. A szép kupát a Gut–Nagybégány vegyes csapat kapitánya vehette át, akik megelőzték Jánosi csapatát. A harmadik a Kígyós–Nagybereg, míg negyedik a Szernye–Bátyú vegyes csapat lett.

A torna legjobb játékosa címet Horváth Alex kapta, a legjobb kapus Dub László lett. Különdíjat érdemelt ki Greba István a jánosi csapatból, valamint Tóth Gyula a szernyei csapatból.

Köszöntötték Szolomka Iván veterán focistát, aki 70 évesen is kergeti a labdát.

A vendéglátás következett, ahol az ügyes gazdaasszonyok finom gombát, rántottát, darás káposztát, halféleségeket, almás pitét tálaltak fel a hálás vendégseregnek.   

sj