Kiscsikónak örülhetnek az Árpád Lovardába látogatók Tiszacsomán

2024. április 6., 13:09 , 1205. szám

Megszületett az első kiscsikó a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkhoz tartozó Árpád Lovardában. Mivel a tavaszi szél hozta az életerős és nagyon aranyos csikót, ezért a hozzáillő Szellő nevet kapta.

A kiscsikó egészségi állapotát Darcsi Gyula derceni állatorvos és lettországi kollégája, jóbarátja, Vilnis Berziņš vizsgálták meg. A már hatvan éve praktizáló Darcsi Gyula elmondta, Szellő kitűnő egészségnek örvend, s szívmelengető nézni, ahogyan ugrabugrál, miközben egy tapodtat sem mozdul anyukája mellől. Bízunk benne, hogy egészséges, szép és fejlett lovacska lesz belőle.

A lovarda állományát képezi Lenke (Szellő anyukája) és Zita, a két igavonó ló, Zirka, a hucul ló, valamint három póni. Az állatorvosok a lóállományon egyszerre hajtották végre a féreghajtást is, különben az alomban megmaradó féregpeték visszafertőzhetik a lovakat.

A Tiszacsomai Honfoglalás Kori Látogatóközpont területén az elmúlt években több infrastrukturális fejlesztés valósult meg. A honfoglaló magyarok életmódját, viseletét, harcmodorát és hitvilágát bemutató látogatóközpont, az állatsimogató és a jurtamúzeum megtekintése mellett az ide látogató gyerek- és felnőttcsoportok a közeljövőben izgalmas lovas foglalkozásokon vehetnek részt a lovaglás, a lovasturizmus és a lovasoktatás népszerűsítése céljából.

CsA