EU: A „vízummentességi” törvények módosításai megfelelnek az európai követelményeknek

2015. november 10., 16:37

Mindjárt a vízumliberalizációs cselekvési terv részét képező korrupcióellenes törvénycsomagról rendezett keddi parlamenti szavazást követően az Európai Unió ukrajnai képviselete nyilvánosságra hozta Jan Tombinski EU-nagykövet nyilatkozatát, amelyben a diplomata támogatásáról biztosította a kijevi kormány által előterjesztett törvénytervezeteket – jelentette a Jevropejszka Pravda.

Az EU-képviselet Facebook-oldalán megjelent nyilatkozatban Tombinski hangsúlyozza, hogy a vízumliberalizációs cselekvési terv keretében az EU a korrupcióellenes törvénycsomagnak szenteli a legnagyobb figyelmet, amely megteremti a törvénytelenül szerzett javak elkobzásának és visszaszerzésének mechanizmusait.

„A javak visszaszerzése kulcsfontosságú komponense a korrupcióellenes küzdelemnek, a pénzügyi és gazdasági bűnözés, valamint a szervezett bűnözés elleni harcnak” – olvasható a nagykövet nyilatkozatában.

Tombinski hangsúlyozta, hogy az ukrán kormány által előterjesztett törvénycsomag az európai normák minimumát teljesíti, mindazonáltal „konstruktív törvényalkotási alapnak tekinthető, amely biztosíthatja az európai normatíváknak való teljes megfelelést”.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy az ukrán parlament módosításokkal fogadta el a kormány által előterjesztett tervezeteket, jelentősen enyhítve azokon. Az EU-képviseletnél jelezték, hogy a törvények végső értékelésére csak azt követően vállalkoznak, hogy megkapták azok teljes, valamennyi módosítást tartalmazó szövegét.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)