Furcsaságok a választói névjegyzékekben

2019. április 3., 14:27 , 949. szám

Példátlanul kevés választásra jogosult állampolgár élt szavazati jogával Kárpátalján a mostani elnökválasztáson. A 47%-os részvételi eredmény a legrosszabb az egész országban. Munkatársaink több választókörzetben is megfordultak a magyarok lakta vidéken vasárnap, és néhány órával az urnazárás előtt még sok helyen alig haladta meg a részvétel a 30%-ot. Viszont érdekes esettel találkoztunk a Beregszászi 210671. számú választókörben.

P. Tamás beregszászi vállalkozó a szavazókörben szembesült azzal, hogy vele együtt élő felesége és két évvel ezelőtt elhalálozott édesapja szerepel a választói névjegyzékben, ő viszont nem. A választási bizottság tagjai is meglepődtek az eset láttán, a bizottság elnöke azt javasolta Tamásnak, hogy menjen a városházán ügyeletet tartó Választók Állami Nyilvántartó Osztályára, ott kérhet jogorvoslatot a nyilvánvaló hibával kapcsolatban.

Az említett osztály munkatársa már meg sem lepődött a panasz miatt: „Nem a maga édesapja az első halott, akinek a neve szerepel a választói névjegyzékben” – mondta. Majd megjegyezte, hogy a belügy népességnyilvántartása rendkívül pontatlan. Tamás elmondta, hogy a két évnél is régebben eltemetett édesapja halála után a postás már abban a hónapban sem hozta a nyugdíját, a gázszolgáltató is azonnal megvonta édesapja után járó kedvezményüket. Meglepő, hogy mindezek ellenére szerepel a neve a választói névjegyzékben. Míg ő, aki gond nélkül saját nevére írathatta az édesapjától örökölt családi házukat, ismert vállalkozóként tisztességesen befizeti az államnak az adót, mindezek ellenére már évek óta nem szavazhatott. Pedig egy korábbi alkalommal már kérvényezte az illetékes bizottságnál, hogy vegyék fel a választói névjegyzékbe. Ennek ellenére négy évvel ezelőtt, amikor felesége képviselőjelölt volt az önkormányzati választásokon, újra szembesülnie kellett azzal, hogy nem adhatja le a szavazatát. Akkor már a bírósághoz fordult jogorvoslatért, befizette a kért illetékeket, megírta a kérvényét, a Beregszászi Járási Bíróságon pedig biztosították arról, hogy a következő választásokon a bíróság határozatának köszönhetően már biztosan részt vehet. Eltelt négy év, közben eltemette az édesapját, gyermeke is született, de a választói névjegyzék nem változott.

A Választók Állami Nyilvántartó Osztályának munkatársa a számítógépes adatbázis alapján elmondta, hogy P. Tamás tíz évvel ezelőtt, 2009 nyarán Ukrajna Nyíregyházi Főkonzulátusának jelzésére az országból kitelepült státuszt kapott, ez a megjegyzés szerepel az adatai mellett a belügy népességnyilvántartásában, emiatt nem kerülhet be a választói névjegyzékbe. Bár okiratok tömegével tudja igazolni, hogy ukrán állampolgár, itthon él és dolgozik, adózik, más megoldás nincs: „Írjon megint egy kérvényt!”

Tamás elmondta, tíz éve még a Debreceni Egyetem nappali tagozatos hallgatója volt. 2009 nyarán lejárt útlevele helyett a nyíregyházi konzulátuson igényelt újat. Miután befejezte az egyetemet, hazajött, Beregszászban kezdett dolgozni, családot alapított, majd felépített egy sikeres vállalkozást is a városban. Továbbra sem érti, hogy miközben az élet minden más területén ukrán állampolgárként teljes jogkörrel eljárhat, miért nincs joga részt venni a választásokon. Mindenesetre megígérte, hogy másnap beviszi édesapja halotti anyakönyvi kivonatát, hogy őt két év után végre kihúzzák a választói névjegyzékből.

Badó Zsolt