Soron kívüli ülést tartott a KHÖT

2022. április 28., 10:01 , 1106. szám

A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) április 26-án Nagybégányban tartotta soron kívüli ülését. Az esemény során a napirendi pontok között egyik fő prioritás volt a kistérségek élelmiszer-ellátottsága.

A KHÖT célja, hogy segítse a kistérségek önkormányzatainak munkáját. Jelenleg tizenkét határ menti önkormányzat tagja a társulásnak. A mostani alkalommal tíz település elöljárója volt jelen. Az ülés alatt fő kérdés volt a kistérségek élelmiszer-ellátottsága. Babják Zoltán, a KHÖT elnöke elmondta: „Látjuk a nehézségeinket a háború két hónapja után. Figyelembe kell vennünk azt, hogy minden kistérségnek, polgármesteri hivatalnak kiürültek a raktárai. Lezártnak tekinthetjük a segélyhullám első szakaszát. Mindenki úgy látja, hogy ez a háború elhúzódhat, ezért szükségünk van biztonsági tartalékra, hiszen újabb menekülthullámok várhatók.” A jelenlévők közös döntése alapján arra jutottak, hogy a KHÖT ügyvezető igazgatója készítsen levelet, melyben a megfelelő partnereknek elküldve kérik a segítséget az élelmiszerraktárak feltöltésére.

Az elmúlt két hónap során több ezer menekült érkezett a kistérségekbe, minden település önkormányzata egyénileg oldja meg a szállást és étkeztetést, amiben nagy segítséget jelent számukra a magyarországi humanitárius segítség. A Beregszászi kistérség önkormányzata a humanitárius szervezetekkel közösen szociális kártya bevezetése mellett döntött. A kártya által a kistérségbe érkező menekültek és a helyi családok is részesülhetnek humanitárius támogatásban. Ezáltal kizárhatók a visszaélések. A kártya a tulajdonos és családjának legfontosabb adatait tartalmazza, továbbá majd azt is, hogy ki, hol, melyik szervezetnél, önkormányzatnál kapott segítséget, ezáltal biztosítva az átláthatóságot.

Több javaslat is elhangzott az ülés során az óvodák és iskolák újranyitása kapcsán. A kistérségek számára gondot jelent, hogy a menekültek iskolákban, óvodákban vannak elszállásolva, ebből adódóan sok helyen problémás a jelenléti oktatás beindítása.

Az önkormányzatok vezetői beszámoltak arról is, hogy több belső-­ukrajnai vállalkozás hozná át cégét Kárpátaljára, azonban munkaerőként a már meglévő munkásaikat alkalmaznák, akik számára és családjaik számára szintén lakhatást kell biztosítani.

Rezes József, a KHÖT ügyvezető igazgatója szerint nincs két egyforma kistérség, minden kistérségnek megvannak a saját problémái: „Látjuk, hogy mely problémák érintenek mindenkit. A legfontosabb probléma az ideiglenes menekültek folyamatos ellátása. A magyarországi testvértelepülések segítségnyújtása mostanra csökkent, s ez valahol természetes folyamat, ettől függetlenül a menekültek száma folyamatosan növekszik, akiknek az ellátása az önkormányzatokra hárul. Ez gondot okoz minden önkormányzat számára, így ezzel kapcsolatban egy közös stratégiát szeretnénk kidolgozni.”

A KHÖT tagsága megegyezett abban, hogy ezentúl rendszeresen, havi egy alkalommal tartanak majd üléseket a folyamatos egyeztetés, problémamegoldás érdekében, valamint fontolóra vették, hogy a Beregszászi kistérség után a többi kistérség is bevezeti a szociális kártyát.

VE