Az ukrajnai reformokat méltatta Kijevben az EB elnöke

2023. november 8., 14:05 , 1184. szám

Múlt szombaton Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság (EB) elnöke hatodik alkalommal járt az ukrán fővárosban a teljes körű háború kitörése óta.

A brüsszeli politikust a pályaudvaron fogadta Volodimir Zelenszkij elnök. A két vezető megbeszélését követő sajtótájékoztatón az ukrán államfő a jövőről beszélt.

„Amikor megkezdjük a tárgyalásokat Ukrajna tagságáról – amiben nagyon hiszek –, az több alapvető dolgot fog jelenteni. Először is: nem lesznek többé szürke geopolitikai zónák Európában. Másodszor: új alapot biztosítunk mind Ukrajna, mind az összes európai ország növekedéséhez. Harmadszor pedig: valódi gazdasági és szociális biztonságot garantálunk államunknak és az ukrán népnek. Olyan biztonságot, amely megfelel az értékeinknek – az európaiak értékeinek” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, akit az Elnöki Hivatal weboldala idéz.

Az államfő hangsúlyozta, Ukrajna nem kér különleges feltételeket az EU felé vezető úton, és teljesíti az Európai Bizottság minden ajánlását. Szerinte Ukrajna a teljes körű háború idején sem torpan meg a szükséges reformok útján.

„A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges ajánlásokat végrehajtottuk. Ez egyaránt vonatkozik a jogállamiságra, az emberi jogok és a nemzeti közösségek szabadságának védelmére, az állami intézmények munkájának nagyobb átláthatóságára, valamint államunk, a korrupcióellenes infrastruktúra megerősítésére” – közölte.

„Ukrajna maximálisan felkészül a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az Európai Unióval, majd a teljes jogú uniós tagságra” – biztosított az államfő.

Volodimir Zelenszkij megvitatta az Európai Bizottság elnökével az ukrán állam és társadalom támogatását az orosz agresszió elleni védekezés során. Kiemelte, hogy a védelmi és pénzügyi támogatásnak stabilnak és megbízhatónak kell maradnia.

Az államfő hangsúlyozta a közös munka fontosságát annak érdekében is, hogy az orosz vagyonból származó bevételeket Európában és a világban a háború által Ukrajnában okozott károk megtérítésére fordítsák.

Ukrajna nagyon várja az Oroszországi Föderációval szembeni új uniós szankciócsomag bevezetését is, amely megakadályozza, hogy Oroszország megkerülje a korábban bevezetett korlátozásokat, többek közt európai vállalatokon és az Oroszországgal szomszédos államok területén keresztül – hangzott el.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elismerően szólt arról, hogy Ukrajna jelentős haladást ért el az EU-tagság felé vezető úton, és megerősítette, hogy az EB a napokban közzéteszi jelentését a bővítésről.

„Lenyűgöznek bennünket azok a reformok, amelyeket a háború kellős közepén hajtanak végre. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy háborút vívnak a saját létükért, ugyanakkor mélyen megreformálják az országukat” – mondta.

Az EB elnöke felhívta a figyelmet Ukrajna eredményeire a gazdasági modernizáció és újjáépítés terén. Elmondása szerint az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy a 2027-ig tartó időszakra további 50 milliárd eurót különítsen el az országnak.

„Egy terven is dolgozunk, amelynek célja az ukrajnai modernizáció, a reformok és a befektetések. Vagyis a reformterv az 50 milliárd euróhoz való hozzáférés kulcsa” – mondta.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta a Szolidaritási Útvonalak működésének fontosságát, amelyek segítik Ukrajnát a mezőgazdasági termékek exportjában. Méltatta Kijev erőfeszítéseit a fekete-tengeri hajózás helyreállításában.

Az EB elnöke megjegyezte, hogy fokozni kell a szankciós nyomást Oroszországra. Hamarosan elfogadják a 12. szankciócsomagot – tette hozzá.

Von der Leyen kiemelte az állam- és kormányfők tanácsadóinak harmadik, Máltán tartott, az ukrán békeformulával kapcsolatos találkozójának fontosságát, s Ukrajna igazságos és tartós békéhez vezető útjának támogatásáról biztosított.

Az EB elnöke a nap folyamán találkozott Ruszlan Sztefancsuk házelnökkel és beszédet mondott a Legfelső Tanácsban.

(zzz/president.gov.ua/rada.gov.ua)