Ferenc pápa tartós békét sürgetett Ukrajnában hamvazószerdai audienciáján

2015. február 18., 15:00

Az ukrajnai tartós békéért imádkozott és a nemzetközi közösség fellépését szorgalmazta a líbiai helyzet rendezése érdekében Ferenc pápa a római Szent Péter téren, hamvazószerdán tartott általános audiencián. Az emberek közötti testvériség és a béke jelentőségéről beszélt Ferenc pápa, hangsúlyozva, hogy kizárólag a testvériségre épülő társadalom teremthet békét, szabadságot és egyenlőséget a világ országaiban. Audienciáján a pápa mint a család „bátor védelmezőiről” beszélt a közelmúltban megtartott szlovák népszavazáson szavazó katolikus hívőkről.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy a nemzetközi közösség segítségével békés megoldást kell találni a Líbiában kialakult helyzetre. Ferenc pápa a Líbiában legyilkolt 21 egyiptomi kopt túszra emlékeztetett mindazokkal együtt, akik a Közel-Keleten és egész Észak-Afrikában az utóbbi időszakban meghaltak vagy menekülésre kényszerültek. A pápa imádkozott a minél előbbi tartós békéért Ukrajnában, és szavait az ukrán püspöki kar e napokban a Vatikánban az apostoli küszöbnél (ad limina) zajló látogatásán részt vevő tagjai is végighallgatták.
Ferenc pápa az audiencia végén „a család bátor védelmezőinek” nevezte a szlovák hívőket a Szlovákiában a család védelméről rendezett, érvénytelenül zárult népszavazásra utalva. Hamvazószerdán Ferenc pápa a római Aventinus-dombon körmenetet vezet és misét mutat be Róma egyik legrégebbi keresztény templomában.

(MTI/hirado.hu/VV)