Figyeljünk oda a részletekre, különben pórul járhatunk!

Ingatlanok, lakások adásvétele

2001. február 2., 01:00 , 3. szám

Manapság előbb vagy utóbb mindenki szembekerül az ingatlaneladás, illetve -vásárlás problémakörével, feladatával. Az eligazodáshoz kíván Önnek, kedves olvasó, segítséget nyújtani a Kárpátalja.

A hatályos törvények ingatlan (lakás) adásvétele esetén az eladó, illetve a vevő mellett előirányozzák harmadik személyek, például a bérlők érdekeinek védelmét is, mielőtt tehát lakást vásárolnánk, nézzünk utána, nincs-e bérbeadva a kiszemelt objektum, nem lakik-e benne valaki ideiglenesen.

A közjegyzők arra hívják fel a figyelmünket, hogy olyan lakás, illetve ingatlan vásárlásakor, melynek eladójaként jogi személy (vállalat, intézmény, illetve társadalmi szervezet) szerepel, ellenőriznünk kell nemcsak a jogi dokumentumokat, melyek alátámasztják az eladóként fellépő jogi személy tulajdonjogát, hanem annak alapszabályát, az alapítók szerződését, a jogi személy bejegyzési igazolását. Az alapszabály, illetve az alapítók szerződésének vizsgálata segíthet annak megállapításában, vajon jogszerűen foglalkozik-e a jogi személy ingatlanok adásvételével, azaz engedélyezik-e ez utóbbit az alapító dokumentumok, továbbá azt, ki jogosult a szerződés megkötésére. A hatályos törvények értelmében ha a lakás vagy ingatlan állami vállalat, hivatal vagy szervezet tulajdonát képezi, kizárólag az állami vagyonügynökség engedélyével lehet eladni azt.

Ami az ingatlanra vonatkozó tulajdonjogot illeti, az a belföldi magán-, illetve jogi személyek mellett külföldi állampolgárokat is megillet, azaz ők is vásárolhatnak, illetve eladhatnak ingatlanokat. Ám ha külföldi állampolgártól kíván valaki ingatlant vásárolni, meg kell bizonyosodnia arról, hogy az illető az adásvételi szerződés megkötésekor legálisan tartózkodik-e Ukrajna területén.

Az ingatlant tulajdonosai megbízás alapján is eladhatják. A megbízás vonatkozhat az egész vagyonra vagy csupán egy bizonyos lakás eladására. Ez utóbbi esetben a megbízásban fel kell tüntetni minden feltételt, amely az eladásra, a cserére, illetve az ajándékozásra vonatkozik. A megbízás legfeljebb 3 évig marad érvényben, ha viszont az érvényességi idő nincs feltüntetve a dokumentumon, a közjegyző általi bejegyzéstől számított egy évig marad érvényben.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor az ingatlan tulajdonosai kiutaztak külföldre, huzamosabb ideje ott élnek, csak ekkor szánják rá magukat ukrajnai lakásuk-házuk eladására, s ezt egy harmadik személy által, megbízás alapján kívánják intézni. Ha korábban senkinek nem adtak ingatlaneladási megbízást, ez esetben az okmány kiállítását az általuk lakott országban található ukrán nagykövetség konzuli osztályán kell kérni.

Az ingatlanközvetítők felhívják a vásárlók figyelmét arra a tényre, hogy néha az ingatlanpiacon olyan lakások jelennek meg, melyek tulajdonosai elhunytak, az úgynevezett örökösök pedig megpróbálják azokat minél előbb értékesíteni, nem várva meg a haláleset utáni hat hónap leteltét és az örökségre vonatkozó tulajdonjogról szóló okmány kiállítását. Ilyen esetekben nem érvényes a megkötött adásvételi szerződés. Ne siessék el hát az előleg kifizetését egy olyan lakásért vagy egyéb ingatlanért, amely nem képezi az eladó tulajdonát!

Baráth József