Az állatorvos válaszol

2016. július 13., 08:00 , 809. szám

Kullancsok által okozott parazitózisok

Még mindig befelé megyünk a tavasztól őszig tartó kullancsszezonba, amikor kiváltképp a kutyatartó gazdik izgulhatnak azon, nem kap-e el házi kedvencük valamilyen, kullancsok által terjesztett betegséget.

Tovább »
2015. május 20., 08:36 , 749. szám

A tehenek etetésének feltételei a legeltetési időszakban

Mire kell ügyelnünk a tehenek legeltetési időszakában? Milyen tápértékekkel bírnak a különböző zöldtakarmányok? Elegendő-e a jószág számára, amit a mezőn legel, vagy emellett táplálékkiegészítőket is kell fogyasztaniuk?

Tovább »
2015. április 29., 09:27 , 746. szám

A kutyák szívférgessége (kutyák dirofiláriózisa)

Hallottam, hogy szívférgesség is kialakulhat a kutyáknál. Mivel magam is gazdi vagyok, és nagyon szeretem a kutyusomat, érdekelne, milyen tünetek hívhatják fel a figyelmemet erre a betegségre, és mit lehet tenni az állat megmentéséért – írja levelében egy nagymuzsalyi olvasónk.

Tovább »
2015. április 22., 09:16 , 745. szám

A nyulak emlőgyulladása

Az egyik anyanyulam most fialt, de valami baj van vele. Nyugtalan. Ha a kisnyulai hozzábújnak szopni, leugrik a helyéről, nem engedi szopni a kicsiket, amitől aztán azok is nyugtalanok. Megnéztem a csecsbimbóit és észrevettem, hogy azok vöröses színűek és kemények.

Tovább »
2015. április 15., 08:51 , 744. szám

A macskák fertőző bélgyulladása

Az egyik rokonom macskája fertőző bélgyulladásban pusztult el. Nekem is van két cicám, szeretem is őket, és érdekelne, milyen tünetek jelzik, hogy baj van, és mit lehet tenni a kigyógyításuk, illetve a betegség megelőzése érdekében? – fordult hozzánk egy munkácsi olvasónk.

Tovább »
2015. április 7., 18:37 , 743. szám

Légcsőférgesség

Több négyhetes csirkém tátott csőrrel lélegzik, miközben sípoló hangot hallatnak. Étvágytalanok, nem esznek, kezdenek fogyni, és mozgás helyett csak gubbasztanak. Miben betegedhettek meg, és miként lehet őket meggyógyítani?

Tovább »
2015. március 31., 16:40 , 742. szám

Az aranyhörcsög tüdőgyulladása

Az aranyhörcsögöm már napok óta étvágytalan, valamilyen nyálkás váladék szivárog az orrából, lélegzéskor pedig furcsán mozog az oldala, kitágul, majd összehúzódik. Milyen betegsége lehet az állatnak, és miként lehet meggyógyítani?

Tovább »
2015. március 24., 17:59 , 741. szám

A lóinfluenza

A lovam pár nappal ezelőtt bágyadt lett, előbb enyhén köhögött, de most már erősebb, száraz köhögése van, és alig akar enni. Emellett könnyezik is. Mit történt vele, s meg lehet-e még gyógyítani?

Tovább »
2015. március 17., 18:59 , 740. szám

A hashártyagyulladás

A lovam nagyon fáradékony, a hasfala ki van tágulva, csüng a hasa. Milyen betegsége lehet, és hogy gyógyíthatják meg? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy barkaszói olvasónk. Kérdéseit dr. Szijus Attila técsői állatorvoshoz továbbítottuk.

Tovább »
2015. március 10., 20:47 , 739. szám

Miként legyen a kutyánk érzelmileg kiegyensúlyozott?

Hallottam, hogy a kutyának gazdag érzelemvilága van: tud örülni és szomorkodni, lehet boldog vagy éppen gyászolhat. Most akarok venni egy kutyát, és érdekel, mit tegyek azért, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen? – kérdi levelében egy beregszászi olvasónk.

Tovább »

Oldalak