Kultúra

Adventváró nagykoncertet adott a Sodró együttes Budapesten

2022. november 30., 11:50

Megtartotta hagyományos adventi rendezvénysorozatának első programját a Magyarság Háza. Advent első vasárnapján a kárpátaljai Sodró együttes adott nagyszabású ünnepi koncertet az Aranytíz Kultúrházban, Budapesten.

Tovább »

Bemutatták a Kálvária – az ungvári nekropolisz könyvet

2022. november 29., 11:50 , 1136. szám

A napokban jött ki a nyomdából egy országos szinten is egyedinek mondható könyv, a Kálvária – az ungvári nekropolisz. A 192 oldalas kiadvány szerzői Fülöp Lajos, Borisz Zsulkanics és Ljudmila Szaharova neves helytörténészek.

Tovább »

Átadták a Beregszentmiklósi Szoborparkhoz tartozó alkotóházat

2022. november 28., 18:16

„Nagyon fontos a kultúrának az éltetése egy olyan időben, amikor sok szempontból beszűkülnek a lehetőségek. Ilyen időben a kultúra a magyarság mentsvára. A kultúra az, ami meghatározza és megőrzi a közös életvitelünket, megőrzi hagyományainkat, nyelvünket és nemzetünket.

Tovább »

Kárpátaljai siker a XXI. Lakiteleki Filmszemlén

2022. november 28., 08:36 , 1136. szám

Az MTVA találkozóján aratott siker után − ahol a TV21 Ungvár munkatársai, Debreceni Kamilla és Balla Béla kisfilmje a 3. helyet szerezte meg − ezúttal a Sára Sándor emlékére meghirdetett XXI. Lakiteleki Filmszemlén is jól szerepelt az alkotás.

Tovább »

Megnyílt Matl Péter „Po pjáty” – Ötösével című kiállítása Munkácson

2022. november 27., 13:15

Ukrajna nagyvárosai, Magyarország, Felvidék és Erdély több helyszíne után Kárpátalján első alkalommal mutatták be nagyközönség előtt Matl Péter Munkácsy-díjas szobrász, festőművész és grafikus „Po pjáty” – Ötösével című kiállítását november 26-án a Munkácsy Mihály Magyar Ház tetőtéri galé

Tovább »

Rendek között, vonók mögött

2022. november 22., 09:04 , 1135. szám

Az erdélyi táncházzenészek jótékonysági népzenei koncertet adtak Visken november 19-én. A koncert során a szervezők ukrán hadsereg megsegítésére gyűjtöttek. A különleges népzenei koncerten a néző betekintést kapott a népzenészek mindennapi életébe, vagyis hogy a XXI.

Tovább »

„Három alma, amely megváltoztatta a világot” szoborkompozíció

2022. november 21., 18:32

A Schönborn park alapításának 9. évfordulója alkalmából a Vojevodino Resort üdülőhely területén új turisztikai helyszínt létesítettek: leleplezték a „Három alma, amely megváltoztatta a világot" szoborkompozíciót.

Tovább »

Hetedik alkalommal rendezték meg a Márton-napot Sárosorosziban

2022. november 21., 16:26 , 1135. szám

A Búbos Kemence civil szervezet hetedik alkalommal rendezte meg a már hagyománnyá vált Márton-napi ünnepséget november 19-én. A rendezvény helyszíne a sárosoroszi Szent Anna római katolikus plébánia volt.

Tovább »

Háborús kiállítás, hosszan tartó áramszünettel

2022. november 21., 08:36 , 1135. szám

A Nagyszőlősi Révész Imre Galériában Festői Ugocsa címmel november 19-én megnyitott kiállítás nyitóünnepségére rányomta bélyegét a háború, konkrétan az ukrajnai elektromos infrastruktúrára mért orosz rakétacsapások következményeként sajnos rendszeresekké vált áramszolgáltatási zavaro

Tovább »

Beregszászban is bemutatták a Kárpátalja magyar szemmel című útikönyv ukrán nyelvű változatát

2022. november 11., 15:44 , 1134. szám

A budapesti és munkácsi bemutatókat követően a beregszászi olvasóknak is bemutatták a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) által kiadott Kárpátalja magyar szemmel című útikönyv ukrán nyelvű változatát. A könyvbemutatónak a II.

Tovább »

Oldalak