Gazdasarok

A kálium szerepe a zöldségtermesztésben

2021. szeptember 20., 09:45 , 1075. szám

Káliumból a zöldségfélék nagy mennyiséget építenek be a szöveteikbe, ezért ennek az elemnek fontos szerepe van a növények életében. Hiánya nemcsak a termés mennyiségére, de a minőségére, továbbá a betegség-, a hideg- és a szárazságtűrő képességére is hatással van.

Tovább »

A natúr sajt és brindza több vevőre vár

2021. szeptember 15., 19:21 , 1074. szám

Kárpátalján – és pláne a magyarlakta vidékeken – az utóbbi évtizedek során nagyon megcsappant a juhállomány. Községeinkben olyan ritkának számít a báránytartó gazda, mint a fehér holló, s e „fehér hollók” közé tartozik a salánki Ormán Joszip és felesége, Klára, akik az ugocsai falu fölé magasodó Helmec-hegy lábainál elterülő legelőjükön tartott juhaik (és kisebb mértékben kecskéik) termékeiből próbálnak megélni, ám mivel a koronavírus-járvány által okozott megannyi gazdasági probléma miatt potenciális vásárlóik elszegényedtek, és az ő helyzetük is nehezebbre fordult.

Tovább »

A gyomok elleni biológiai védekezés lehetőségei: bogarak, libák, növényi kivonatok

2021. szeptember 14., 20:30 , 1074. szám

A gyomszabályozás nagyon kényes feladat a biológiai termesztésben, a több tucat lehetőség közül az egyik költséges, a másik problémás, a harmadiknak pedig még kiforratlan a technológiája. De ne csüggedjen a termelő, évről évre egyre több lehetőség és gyakorlat bizonyítja, hogy az ültetvény tisztán tartható vegyszermentesen is.

Tovább »

A foszfor szerepe a zöldségtermesztésben

2021. szeptember 9., 21:00 , 1073. szám

A foszfor (P) a növények fő tápelemei közé tartozik. A növény fejlődésének korai időszakában, a gyökérnövekedésben, a gyökértömeg kialakulásában van jelentős szerepe, valamint befolyásolja a virágképződést is.

Tovább »

A gyomok elleni biológiai védekezés lehetőségei: bioherbicidek

2021. augusztus 28., 09:03 , 1072. szám

A biológiai növényvédelemben igencsak gyerekcipőben jár a gyomszabályozás, egyrészt sok készítmény igen költséges, másrészt alacsony hatásfokú, esetleg túl komplikált a használata.

Tovább »

Szabadföldi zöldségtermesztés – két véglet közepette

2021. augusztus 22., 17:11

A szamóca ültetésével, a táblák megművelésével, a bogyók értékesítésével foglalkozó cikkünkben már szó esett nemcsak a fóliasátor alatti, hanem a szabadföldi szamócatermesztésről is.

Tovább »

A nitrogén szerepe a zöldségtermesztésben

2021. augusztus 21., 11:19 , 1071. szám

A zöldségtermesztő gazdáknak a tenyészidő folyamán nemcsak a növények kórokozóival és kár­tevőivel kell megbirkózniuk, hanem bizonyos esetekben a makro- és mikroelemek hiánytüneteivel, valamint a túladagolásuk következtében fellépő vegetatív-generatív egyensúlyzavarok kiküszöböléséve

Tovább »

A gyomok elleni védekezés a bioültetvényekben

2021. augusztus 14., 11:50 , 1070. szám

A biotermesztésben a gyomirtás nem más, mint gyomszabályozás. Tehát a gyomok mennyiségét a gazdasági kár szintje alá csökkentjük a lehető legkevesebb kémiai hatóanyaggal, biokészítményeket és környezetkímélő technológiákat alkalmazva.

Tovább »

Közepes évet könyvelhettünk el a szemestakarmányokat illetően

2021. augusztus 13., 10:29 , 1070. szám

A mezőgazdaságból élők számára gyakorta jelent problémát a kedvezőtlen időjárás, mely miatt egyrészt többletmunkára kényszerülnek, másrészt magas terméshozamokra sem számíthatnak.

Tovább »

Új fertőző vírusfaj a paradicsomállományban

2021. augusztus 9., 14:32 , 1069. szám

Az elmúlt hetekben sok cikket lehetett olvasni a világhálón az idén Magyarországon is megjelent új vírusról, amely a paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus  (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV) néven ismert.

Tovább »

Oldalak