Kárpátalja

2018. december 16., 16:38

Moszkal: Viktor Baloga pártja rendelte meg és helyeztette ki a magyarellenes óriásplakátokat Kárpátalján

A Viktor Baloga kárpátaljai oligarcha-politikus vezette Jedinij Centr (Egységes Centrum, JC) párt vezetői rendelték meg és helyeztették ki idén októberben és novemberben a kárpátaljai magyarság három prominens vezetőjét ábrázoló magyarellenes óriásplakátokat a főutak mentén Kárpátalja több járásában.

Tovább »
Kis András
2018. december 16., 13:00 , 934. szám

Egy frissen megalakult KMKSZ-alapszervezet a szórványvidéken

A 16 700 főt számláló Szolyván 200-300 magyar él, magyar református, illetve római katolikus egyházközség, református egyházi óvoda, magyar iskolai tagozat is működik a városban. Ez év szeptember 28-án pedig a KMKSZ helyi alapszervezete is megalakult.

Tovább »
2018. december 16., 12:18

Közigazgatási reform: három maradna a tizenhárom kárpátaljai járásból

Ukrajnában 2014 áprilisától tart a decentralizáció folyamata. Ez idő alatt 874 egyesült területi közösség (OTH) alakult az országban, melyek egy részében a közeljövőben kerül sor az első helyhatósági választásokra. Tizennyolc járásban befejeződött az OTH-k létrehozásának folyamata. Ugyanakkor a reform eddig nem érintette a járásokat és a megyéket.

Tovább »
2018. december 15., 13:30

Új vonat indul Ungvárról

A Zaporizzsja–Dnyipro–Ungvár járat vasárnap indul első útjára – közölte az Interfax–Ukrajina hírügynökség Jevhen Kravcovra, az Ukrzaliznicja állami vasúttársaság megbízott vezérigazgatójára hivatkozva.

Tovább »
2018. december 15., 10:37

Javult az agyhártyagyulladással diagnosztizált kislány állapota

A napokban beszámoltunk arról, miszerint egy tizedik osztályos diákot agyhártyagyulladással szállítottak be a Munkácsi Járási Kórházba. Az esetet Ljubov Mandzics, a munkácsi egészségügyi szféra vezetője is megerősíttette. A lány a 10. számú középiskolában tanul.

Tovább »
2018. december 14., 21:59

Kárpátaljai Megyei Tanács: Az ukrán állam őrizze meg a nemzetiségek közötti egyetértést és békét

A kárpátaljai nemzetiségek közötti egyetértés és béke megőrzését kérő beadvánnyal fordult Petro Porosenko ukrán elnökhöz, Ukrajna kormányához és külügyminisztériumához a Kárpátaljai Megyei Tanács – adta hírül hivatalos honlapján pénteken a képviselőtestület.

Tovább »
2018. december 14., 17:41

Több mint 100 ezer hrivnyát gyűjtöttek a beregszászi jótékonysági vásáron

December 13-án jótékonysági adventi vásárt rendeztek Beregszászban. A befolyt összeget Dmitro Paljuk és Anasztaszia Volosin gyógykezelésére fordítják. A kis Dmitro szívátültetésre vár, Anasztaszia pedig daganatos megbetegedésben szenved, mindketten helyi lakosok.

Tovább »
2018. december 14., 15:28

Soltész Miklós: Üzenet értékű a Kárpátaljának nyújtott magyar karitatív támogatás

A Kárpátaljának nyújtott magyarországi karitatív támogatás üzenet értékű, mert a nemzetiségek jogait csorbító ukrán politikától függetlenül nem csak a helyi magyarok részesülnek belőle, hanem a többségi nemzethez tartozó rászorulók is – jelentette ki Soltész Miklós államtitkár péntek

Tovább »
2018. december 13., 12:17

Nem szerepel a jövő évi költségvetésben a munkácsi repülőtér felújítása

Eközben a „kilátástalan” ungvári repteret még idén beindítanák – írja a Zakarpattya Online.

Tovább »
2018. december 12., 20:25 , 934. szám

Ukrán–magyar viszony: nyögvenyelős békülés

Az elmúlt héten folytatódtak az utóbbi hónapokban elmérgesedett ukrán–magyar viszony rendezésére irányuló kétoldalú erőfeszítések. Úgy tűnik azonban, hogy Kijevben változatlanul hiányzik az elszántság vagy az akarat a magyar kisebbség helyzetének rendezésére, Budapest viszont nem hajlandó elnézni Ukrajnának, hogy gyakorlatilag semmit nem teljesít vállalásaiból.

Tovább »

Oldalak