Jegyzet

2019. február 14., 20:20 , 942. szám

Milován Sándor: A szavak ereje

A nacionalizmus szóval mint nem pejoratív kifejezéssel először a börtönben találkoztam: a velem raboskodó ukrán fiúk büszkén vallották magukat ukrán nacionalistáknak. Csodálkoztak, hogy én kézzel-lábbal tiltakoztam a nacionalista jelző ellen, amit a szovjet nevelőtisztek ragasztottak ránk, kiskorú politikai elítéltekre.

Tovább »
2018. november 29., 17:00 , 932. szám

Háromszék hőseposza

Százhetven évvel ezelőtt, 1848.

Tovább »
2018. november 6., 17:43 , 928. szám

Életszínvonalunk „hullámvasútja”

Kárpátalja lakossága az 1945-től napjainkig tartó időszakban megélte a gazdasági ellehetetlenülés és a viszonylagos stabilitás egymást váltó időszakait, az erőszakos kollektivizálás és államosítás emberi sorsokat tönkretevő éveitől – a szocializmus konszolidációjának évtizedein át – az önálló ukrán állam gazdasági szerencsétlenkedéséig. Fussunk hát végig az eltelt hetvenhárom éven, röviden bemutatva az elszegényedések és gazdasági normalizálódások hullámvasútját.

Tovább »
2018. október 17., 10:56 , 926. szám

Mr. Orbán és a Pulitzer-díjas beregszászi látogató

Diákkoromban imádtam a hetilapok egzotikus tájakról készült, színes fotókkal illusztrált beszámolóit. Már csak azért is, hiszen szovjet polgárként aligha hihettem, hogy valaha is távolabb jutok a KGST külső határainál – hacsak nem megszálló katonaként.

Tovább »
2018. október 5., 18:00

Hogyan lehet jól kezelni a nemzetiségi kérdést?

Az ukrán nacionalisták az ukrajnai nyelvi kisebbségek asszimilálásának a kísérletével nem oldják meg, hanem ellenkezőleg: élezik a nemzetiségi kérdést, s ellentétet teremtenek az állam és annak az asszimiláció ellen teljes joggal fellépő kisebbségei között.

Tovább »
2018. szeptember 2., 18:17 , 919. szám

Ki gyógyítja meg az egészségügyet?

Ukrajna egyik legnagyobb problémája az egészségügy pocsék helyzete, pedig nemzetiségi és vallási hovatartozástól, kulturális kötődésektől, történelmi gyökerektől és politikai orientációktól függetlenül mindannyiunk számára húsbavágó kérdés, hogy ha megbetegszünk, mennyire jól – vagy rosszul – felszerelt egészségügyi intézményekben kúrálhatnak ki minket az orvosok.

Tovább »
2018. augusztus 29., 18:26

Kész röhej

A Szovjetunió végnapjaiban keletkezett vicc szerint egy szép napon gyűlést rendez a kolhoz vezetése. Két napirendi pont van, elvtársak – kezdi a kolhozelnök –, mégpedig az istálló tetejének megjavítása és a kommunizmus építése.

Tovább »
2018. augusztus 23., 21:07 , 918. szám

Megosztott Ukrajna – A nyomok a múltba vezetnek

A mai nacionalista ukrán vezetés és a még szélsőségesebb soviniszta szervezetek még ott is külső ellenséget találnak, ahol nem lenne, s ha nincs ellenség, hát „gyártanak”. Miközben magán Ukrajnán belül is törésvonalak húzódnak, mivel ez egy nemzetiségileg, nyelvileg, kulturálisan megosztott ország, megosztottságának gyökerei pedig a múltba vezethetők vissza.

Tovább »
2013. október 10., 08:32 , 665. szám

Pihenőidő a munkahelyen

„Munkahelyemen egész nap talpon vagyunk, gyakran – ha sok az ügyfél – enni sincs időnk.

Tovább »
2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

Szeméthegy a város szívében

Szeretem a városunkat, a szülővárosomat. Örömmel látom, ha csinosítják, tesznek érte, akarják, hogy szép legyen.

Tovább »

Oldalak