Tavasszal megszülethet a státusztörvény?

Ülésezett a KMKSZ választmánya

2001. február 9., 01:00 , 4. szám

Bátyú – Február 3-án megtartotta soros ülését a KMKSZ választmánya. A KMKSZ sátrakat csak turisztikai célokra kíván használni, mondotta többek között beszámolójában Kovács Miklós elnök, arra utalva, hogy a szövetség sem az egyik, sem a másik oldal mellett nem kíván állást foglalni a jelenlegi belpolitikai helyzetben.

A KMKSZ elnöke a legutóbbi ülés óta eltelt időszak eseményeit értékelve ismételten kiemelte a készülő státusztörvény támogatására a KMKSZ által Kárpátalján szervezett aláírás-gyűjtési akció sikerét, amely véleménye szerint egyértelműen bizonyította a törvény széleskörű támogatottságát a kárpátaljai magyarság körében. A törvény előkészítéséről szólva Kovács Miklós arról számolt be, hogy annak tartalmát illetően a magyar kormányzat és a határon túli kisebbségi szervezetek között teljes az egyetértés, s reményét fejezte ki, hogy a jogszabály nem válik a magyarországi belpolitikai csatározások eszközévé. A státusztörvény további sorsát illetően az ülésen jelen lévő Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja úgy vélekedett, remény van arra, hogy a tavaszi ülésszakon a parlament elé kerülhet a jogszabály.

A belpolitikai helyzetet elemezve a KMKSZ elnöke parlamenti képviselőként úgy vélte, mára eldőlt, hogy Ukrajnában a korábbi értelemben nincs többé parlamenti többség, mivel az egy jobb- és egy baloldali részre szakadt. Kovács szerint ennek következménye, hogy a törvényhozás elfogadta az új választási törvényt, ugyanakkor, éppen ezért az is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az elnök megvétózza azt.

A továbbiakban a választmány megvitatta a közelgő közgyűlés megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kérdéseket. Eldőlt, hogy a közgyűlésre március 31-én, szombaton Beregszászban kerül sor. A megnövekedett taglétszám ellenére a testület úgy határozott, hogy a KMKSZ elsőszámú döntéshozó fórumára idén is hatvan tag után delegálhatnak egy küldöttet az alapszervezetek, így az előzetes összesítések alapján ötszáznál is több küldöttet várnak a beregszászi járási művelődési házba. A testület tagjai ezek után megvitatták az alapszabály-módosítási tervezetet, melyről a közgyűlésnek kell majd döntenie.

A választmány tagjainak kérdéseire válaszolva Brenzovics László alelnök és Csizmár Béla, a választmány tagja tájékoztatta a jelenlévőket a földprivatizációval és a gazdálkodók támogatásának lehetőségeivel kapcsolatos kérdésekről. (Lapunk következő számában részletesebben is szólunk e témáról.)

A választmány végezetül döntött arról is, hogy a KMKSZ a jövőben részt vesz a tavaly megalakult Kárpátaljai Ifjúsági Tanács munkájában.

Kacsur Gusztáv