Védőoltás van, de drága

Az influenza megelőzése védőoltással

2001. február 9., 01:00 , 4. szám

Az emberiség egyik legmakacsabb betegsége az influenza. A betegség olykor egészen gigászi méretű járványokat (kisebb földrészeket, országokat is megfertőzhet a vírus) is képes okozni. Az orvostudomány fejlődése során kifejlesztett egy olyan védőoltást, amely segít ideiglenesen immunissá tenni a szervezetet a betegséget okozó vírussal szemben, ám a folyamatosan mutáló vírus rendre „megtanulja” kijátszani az ember immunrendszerét.

A kárpátaljai megelőzési lehetőségekről és a védőoltás alkalmazásánál követendő biztonsági intézkedésekről Mihajlova Szvitlána belgyógyászt kérdeztük.

– Beszerezhető-e Kárpátalján az influenza elleni védőoltás?

– Igen, a patikákban bárki megvásárolhatja magának. Az influenza elleni védőoltás legolcsóbb változata 25 hrivnya, de vannak drágább védőoltások is, amelyek ára több mint 30 hrivnya. Természetesen az egészségügyi dolgozók ingyenesen megkapják a vakcinát.

– Mire kell vigyázni a védőoltás beadásánál?

– A legelső és nagyon fontos szabály, hogy mindenképpen kórházban vagy orvosi rendelőben, orvosoknak, szakképzett nővéreknek kell elvégezni az injekció beadását. Másodszor nagyon fontos, hogy a beteg teljesen egészséges legyen, mert különben nem adható be a védőoltás. A beteg nem lehet allergiás ételre, gyógyszerre, nem lehet lázas, nem lehet más betegsége, mert ilyenkor az oltás beadása után komplikációk léphetnek fel, amelyek, mint a legutóbbi magyarországi eset is bizonyítja (a védőoltás helytelen beadásától megbénult egy férfi), olykor súlyosak is lehetnek.

– Mikor kell a védőoltást beadni és meddig hat?

– A védőoltás 2-3 hét elteltével kezd hatni. Ez az idő arra kell, hogy a védőanyag beépüljön a szervezetbe és ott ki tudja fejteni hatását. A beteg ne csodálkozzon, ha a védőoltás után 3-4 nappal megbetegszik, mert ez a fentebb említett okok miatt lehetséges. Az influenza elleni védőoltás hat hónapig nyújt védelmet a fertőzéssel szemben.

K. Z.

Drága oltóanyagok

Az influenza elleni védőoltás alkalmazásánál leírtakhoz hasonló feltételek betartása vonatkozik a hepatitis B (fertőző májgyulladás) elleni oltás beadására is. Ezt az oltást azonban csak az egészségügyi dolgozók és a gyerekek kaphatják meg Kárpátalján, mivel a védőoltásból kevés van. Egyáltalán nem lehet védőoltást kapni a fertőző agyhártyagyulladás ellen. Ezen betegség megelőző védőoltását még az orvosok sem kapják meg Ukrajnában, mivel nagyon sokba kerül és központilag nem támogatják. Aki mégis be szeretné oltatni magát hepatitis B ellen, az Magyarországon beszerezheti potom 3660 forintos áron a védőoltást. Ugyancsak Magyarországról lehet beszerezni a fertőző agyhártyagyulladás védőoltását 8200 forintért.