Megszűnik a használt autók behozatala?

Vámok, adók, illetékek, jogszabályok

2001. február 16., 01:00 , 5. szám

Február 20-a fekete napjává válik azon autósoknak, akik nem az ukrajnai autógyártás „csodáit”, hanem a használt, külföldi márkájú személygépkocsikat részesítik előnyben. Ekkor lép ugyanis érvénybe a törvény, melynek értelmében duplájára emelik az öt évnél nem régibb személygépkocsik behozatali vámját. Az ennél idősebb járművek behozatali vámja pedig több mint háromszorosára nő. A vám növekedése csupán a vadonatúj autókra nem vonatkozik – ez esetben hatályban marad a régi tarifa. Az állami vámszolgálat adatai szerint az ukrajnai személygépkocsi-beho­za­tal több mint 80 %-át a két évnél idő­sebb autók behozatala képezi.

Mivel nálunk az emberek minden furfangjukat latba vetették annak érdekében, hogy az adó, illetve a vám befizetését elkerüljék, az adott törvény jelentős változtatásokat ír elő a személygépkocsik vámkezelésének terén. Mint arról a Kárpáti regionális vámhivatal tájékoztatta lapunkat, február 20-ig még az 1996-ban elfogadott szabályok maradnak érvényben, azaz a motor űrtartalmának egy köbcentiméteréért 0,1 euro vámot, illetve 0,2 euro jövedéki adót kell fizetni. Február 20-tól az illetékek mértéke duplájára nő az ötévesnél nem régebbi személygépkocsik, illetve háromszorosára az ötévesnél régebbi kibocsátású kocsik esetében. Ráadásul a személygépkocsi regisztrálásáért, az adott költségek mellett még hozzáadott értékadót is fizetni kell a jövőben.

Változások következnek be a személygépkocsik ideiglenes behozatalának szabályozása terén is. Mint ismeretes, jelenleg az ideiglenes használatra behozott személygépkocsik után nem kell vámot, illetve jövedéki adót fizetni. Ám ennek az új törvény hatálybalépése után az autókat ideiglenes használatra behozóknak fizetni kell mind a jövedéki adót, mind a vámot. Ez a rendelkezés csupán azokra a külföldiekre nem vonatkozik, akik saját autóikon érkeznek Ukrajnába.

Egy kormányrendelet értelmében az ideiglenesen behozott személygépkocsikat a megfelelő vám, illetve adó lerovása után utólag is be lehetett regisztrálni egészen 2001. február 1-jéig. Aki ezt nem tette meg, köteles kivinni a személygépkocsit Ukrajnából, ellenkező esetben elkobozzák azt.

S essék szó még egy változásról: legkésőbb 2003. január 1-jéig minden autót fel kell szerelni környezetvédő katalizátorral. A katalizátor felszerelése mintegy 50 USA-dollárba kerül.

Autópiaci szakértők véleménye szerint február 20-a után az Ukrajnába behozott használt autók árai hirtelen növekedésnek indulnak. Ezáltal növekedni fog a kereslet a belföldi gyártmányú autókra, melyek minőségéhez – egy-két típus kivételével – nem szükséges kommentár.

Azokat a gépkocsivezetőket, akik meghatalmazás alapján használják gépkocsijukat és nem cserélték le meghatalmazásukat idejében az új ideiglenes talonra, ez év elejétől adminisztratív felelősségre vonhatják. Az érvényes szabályok értelmében az autónak a régi meghatalmazás alapján történő használata a gépjármű megfelelő okiratok nélküli vezetésének minősül és 17-től 34 hrivnyáig terjedő büntetést von maga után. Azonban mint arról a megyei állami köz­le­kedésrendészet regisztrációs-vizsgáztató osztályán tájékoztatták lapunkat, mivel jelenleg nem mindenki tudja idejében előteremteni a megfelelő pénzösszeget, egy ideig még szankciók nélkül lehet becserélni a meghatalmazásokat az ideiglenes regisztrációs talonra.

Jelenleg is hatályban van az a rendelkezés, melynek értelmében a talon kiváltása nem kerülhet többe 20 hrivnya 90 kopijkánál. Ám ezzel együtt a számtábla cseréjére is szük­ség van, ami már jóval többe kerül. Erről a témáról lapunk következő számában olvashatnak, s mint mindig, ezúttal is szakértői kommentárral fűszerezve.

B. J.