A csalán mint „csodagyógyszer” A csalán mint „csodagyógyszer”

2001. március 2., 01:00 , 7. szám

Ahagyományos természetgyógyászatban rendkívül fontos szerepe volt a tavaszi tisztítókúrának, amely a test megtisztítását és felkészítését jelentette a tavaszi munkákra. Talán nem mindenki tudja, hogy szinte mindenhol előforduló, közismert növényünk, a csalán a legerősebb tisztító hatású növénynek számít. Felhasználásának lehetséges módozatairól Jakab Lajos badalói belgyógyászt kérdeztük.

A csalán elterjedt gyom-, de egyben értékes gyógynövény, amelyet a középkor óta gyógyszerként használnak. Fiatal hajtásait, leveleit márciustól júniusig gyűjthetjük be. Friss levele vitamin- és ásványanyag-forrás, enyhén gyulladásgátló hatású. Főzete segíti a máj- és veseműködést. A csalán minden része használható légúti panaszok esetén. Tisztító és összehúzó hatása lehetővé teszi hurutok, allergiás panaszok, szénanátha és enyhébb lefolyású asztma kezelése esetén is. Külsőleg ismert a fájó (reumás, köszvényes) testrészek csalánnal való ütögetése, amikor a csalán csípése (levelének hangyasav- és hiszta­mintartalma) gyulladást idéz elő a bőrben, ami által elvonja a nedveket az ízületekből, így enyhíti a fájdalmat és lelohasztja a duzzanatot.

A csalán alkoholos kivonata vérzéscsillapító hatású, sietteti a különböző eredetű sebek gyógyulását is. Forrázata jó száj- és toroköblítő, és serkenti a haj növekedését is.

Mint a fentiekből is kiderül, nagyon sokféle panasz esetén használhatjuk. Íme néhány elkészítési mód:

– Teáját kúraszerűen 3-4 hónapon át fogyasszuk napi 2-3 csészével. Egy csésze teához 1 evőkanál (4-5 levél) csalánt leforrázunk, rövid ideig főzzük, s néhány perces állás után leszűrjük.

– A csalánteát ízesíthetjük kamillavirággal, vagy borsmentalevéllel. Ha szükséges, mézzel édesíthetjük. Vastartalma segít a tavaszi fáradság leküzdésében.

– Olajos kivonathoz a csalán levelét üvegbe rakjuk és hidegen préselt olajjal felöntjük, majd két hétig szobahőmérsékleten érleljük, aztán leszűrjük. Bedörzsölésre használjuk izomgörcsnél, reumás panaszoknál és influenzát kísérő izomfájdalmaknál.