Teológiát tanulnak a végeken

2001. március 2., 01:00 , 7. szám

Három évvel ezelőtt teológiai tanfolyam indult Ra­hón, a felső-Tisza-vidéki katolikus hitoktatók részére. A tanfolyamon Kő­rös­mező, Ra­hó, Nagybocskó, Gyertyánliget és Szlatina képviselteti magát, igaz, a 18 jelentkezőből mára csak 12-en maradtak. E hetekben zajlanak fél­évi vizsgáik, a dogmatika után most éppen az ökumenizmusból kerülnek megmérettetésre.

– Nagyon nehéz negyvenes fejjel tanulni – meséli Eiben Éva. – Megvisel, ha valamit nem tudok biztosan, erős a vizsgadrukk, pedig oktatóink mindent megtesznek ennek oldására. Az is előfordult már, hogy a réten vizsgáztunk, mondván, így szabadabban érezhetjük magunkat. Egyébként nagyon ve­gyes a csapat, van húszas, illet­ve hatvanas éveiben járó tagja is. Havonta két alkalommal találkozunk, leginkább Rahón, néha pedig Szlatinán. Oktatóink voltak: Juhász János lelkipásztor, Víg Adrienn hitoktató, jelenleg pedig Mészáros Do­mon­kos és Jackó József atyák.

A tanfolyam keretében a résztvevők teljes egészében megismerkednek az egyébként hat éves teológia anyagá­val, és sikeres záróvizsga esetén okleveles hitoktatókká vál­hatnak. Erre a végeken leginkább a lelkészhiány miatt van szükség, hisz az egyszerre négy-öt hitközségben is szolgáló papok nem tudnak minden feladatot ellátni.

P. Zs.