A sokoldalú Lajan kávéház és gazdái

Egy kis színvonal Borzsova szívében

2001. március 9., 01:00 , 8. szám

Közel a Borzsához, a falu szívében 1999 augusztusában nyílt meg a Lajan kávéház. Nagyon esztétikus és elegáns kívül-belül, mondhatni elit helynek számít. A tulajdonosok Homoki János és felesége, Larisza, mindketten építészmérnökök, s mivel szakmájukban nem tudtak elhelyezkedni a környéken, úgy gondolták, nyitnak egy kis kávézót. Olyat, ami a saját ízlésüket követi. Ahogy Homoki úr mondta: „Sze­rettem volna, ha van a faluban egy kis „Európa”, mosdóval, francia wc-vel.”

Az épület hajdan egy professzor víkendháza volt, s az átalakítás és renoválás után csinos kis kávéház lett belőle. Már a névválasztás is ötletes. A hely a Lajan nevet kapta. A tulajdonospáros neveik kezdő szótagjait egymás mellé rakta, és így lett Larisza és János kávézója Lajan.

A bár forgalma szezonális jellegű, nyáron jóval nagyobb, mint télen, mivel olyankor sokan leutaznak néhány napra pihenni a Borzsa-partra, és így a látogatottság is nő. A vendégek a tulaj szerint nagyon elégedettek a kínálattal, a kiszolgálással és a környezettel is. A kínálat valóban széleskörű: bő választékban kapható alkoholtartalmú és alkoholmentes ital egyaránt, az étlapon szintén nagy a választék, és a vendég kérésére bármit szívesen elkészítenek. A bár területén, pontosabban közvetlen szomszédságában egy kis ABC is működik, ahol a tulajdonos szavaival élve: szinte minden kapható.

Sokan azért járnak a Lajan-ba, mint például a Konzervgyár német és cseh munkatársai, mert nagyon jó a konyha. A különböző hagyományos ételek mellett ínyencségeket is kínálnak, mint például gyümölcssaláta, változatos desszertek, különböző halételek. 16-20 fős zártkörű rendezvényre is szívesen kiadják a termet. Mindennap 23 óráig tartanak nyitva. Van telefon is a bárban, lehet taxit rendelni. TV és videó is a rendelkezésére áll a vendégeknek.

Kutasi Mónika