Lovarda a város szélén

A ló a legszebb állat a világon

2001. március 23., 01:00 , 10. szám

Beregszászban az egykori műtrágyaraktár környéke mára teljesen átalakult, lovarda épült itt, és minden feltétel adott a jó szórakozáshoz. A tavaszi szellőben szénát majszoló lovak láthatóan elégedettek és laikus szemmel nézve is szépek. Nem csoda, hisz itt minden az ő kényelmüket szolgálja.

– A munkálatok kb. egy éve kezdődtek, jelenleg a lovaglópálya vár feltöltésre – tájékoztat Dudás Jaroszláv lovász és oktató. – Fő profilunk az oktatás lesz, melynek során elkerülhetetlenek a kisebb esések, lecsúszások, így a porondnak puhának kell lenni. Ennek érdekében fűrészporral elegyített homokkal fogjuk leteríteni a talajt.

– Nem tartja extrém ötletnek lovardát létesíteni ma Kárpátalján?

– Szerintem egyáltalán nem az. Magyarországon számtalan működik, azért is olyan sikeresek az élsportban. Továbbá az emberek nálunk is szeretnének kikapcsolódni, és a lovaglás erre nagyon jó alkalmat nyújt. Sokat hallani arról, hogy a fiatalok keveset mozognak. Tudja, ha a gyerek egyszer felül egy lóra, többé le sem akar szállni, és órákat tölt szívesen a friss levegőn. Mi pedig, a tulajdonossal együtt, imádjuk a lovakat. Nálam ez hagyomány, hisz édesanyám fiatal korában híres zsoké volt. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a munkám és a hobbim gyakorlatilag megegyezik.

– Egy lovarda legszükségesebb kelléke a ló…

– Összesen hat lóval dolgozunk: van két ukrán hátasunk, két orosz fogatos, amelyek, széles hátuk és szelídségük miatt, nagyon alkalmasak az oktatásra. Van továbbá egy csődörünk és egy kancánk, idővel a tenyésztés is szóba jöhet. A legértékesebb lovunk jelenleg a 2 és fél éves Szultán, akit már itt törtünk be. Őt idomítjuk is, szeretnénk díjugratót „faragni” belőle. Tervezzük ezenkívül két póniló beszerzését, hogy a legkisebbeket is fogadhassuk.

– A lovak sok gondoskodást igényelnek?

– Nagyon kényes állatok, igénylik a tisztaságot. Fontos, hogy az istálló huzatmentes legyen és meleg. Saját érdekünk, hogy jó kondícióban tartsuk őket, hisz nagyon értékesek, továbbá senki sem szeret gebéken ülni, így az esztétikai látvány is fontos. Egyébként náluk jobb reklám nem kell, és ha azt vesszük, ők a „munkatársaink”. Tartásuk sokba kerül, leginkább az etetésük költséges, így a jövőben igyekszünk mi magunk megtermelni legalább a szénát.

– Kikre számítanak elsősorban?

– A tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalokat vonzza inkább ez a sport, de bárkit szívesen fogadunk. Tervezzük egy nyitott hintó „üzembe helyezését”, és szánunk is van.

Aki elég bátor, akár rögtön fel is pattanhat a pacikra, nem kéretik sokat magukat. Előkerül a western-nyereg, a zabla, amit viszont nehezen fogad el a nyakas Szultán. Apelláta azonban nincs, a vendéget ki kell szolgálni.

-farkas-