Mi a cukorbetegség? (2.)

2001. március 30., 02:00 , 11. szám

Legutóbb a cukorbetegség kialakulásáról és annak esetleges szövődményeiről esett szó. Sajnos ez az egyre inkább népbetegséggé váló kór mára nemcsak hogy terjedőfélben van, de hovatovább „fiatalodik” is. Napjainkban ugyanis hozzávetőlegesen háromszor annyi a gyerekkori cukorbeteg, mint mondjuk harmincöt-negyven éve…

A gyerekkori cukorbaj viszonylag könnyen felismerhető. Legjellegzetesebb tünetei: a rendkívüli étvágy, a megnőtt folyadékigény, a sűrű vizelési kényszer és a gyors testsúlycsökkenés. A betegség hamar elhatalmasodhat, és akár néhány héten belül válságos állapotot is okozhat. De ma már féken tartható. Igaz, csakis inzulininjekcióval. A felnőttkori cukorbetegség kezelhető diétával és tablettával, a gyerekkori nem. Minél fiatalabb korban alakul ki a cukorbetegség, annál kevesebb a valószínűsége, hogy a beteg elkerülheti az inzulinkezelést.

Mindezek ellenére nem szabad, hogy a statisztikában tapasztalható emelkedés megrémítsen, hiszen még így is aránylag ritka betegségről van szó. A cukorbetegeknek alig öt százaléka gyermekkorú, s jelenleg 1100-1300 gyerek között akad egy cukorbajos. Az is tény, hogy e pillanatban nemigen tudjuk, hogyan előzhető meg a gyermekkorban kialakuló cukorbaj, hiszen a betegség legfőbb okát nem ismerjük.

A szülőknek és hozzátartozóknak semmiféleképpen nem szabad pánikba esni, ha egy gyerekről kiderül, hogy cukorbeteg, mivel egy ilyen „kisember” is tartalmas és vidám gyermekéveket élhet meg. Tanulhat, játszhat, sportolhat, rosszalkodhat, orvosi felügyelettel részt vehet a testet keményen igénybe vevő kalandokban, ám kellő felkészültségre, rendszeretetre és a környezete fokozott odafigyelésére van szükség, hogy a betegség orvul sose üthessen rajta. Mivel a gyerekek fél napjukat az iskolában töltik, így a tanárok és iskolatársak segítsége is nélkülözhetetlen. Ha egy átlagos gyerek az órán megkívánja a tízóraiját, az nem több, mint egészséges éhségérzet. Ki fogja bírni a szünetig. Egy cukorbeteg gyerek esetében az óra közben is be kell kapni egy falatot, hogy hirtelen rátörő éhségét csillapítsa. Az is lényeges, hogy ha a beteg az injekció beadásakor szemérmesen félre akar vonulni, akkor erre legyen lehetősége.

Minden szülő bízik abban, hogy gyermekénél valamilyen eszközzel nyomtalanul elmulasztható a cukorbaj. Nem lehetetlen, hogy egykor a tudomány talál majd erre is megoldást, ám e pillanatban nincs módszer a betegség megelőzésére, gyógyítására. Ezért különösen veszélyes, ha valaki cukorbeteg gyermekét kuruzslással igyekszik kezelni. A cukorbajt mai tudomásunk szerint meggyógyítani nem, csupán kordában tartani lehet eredményesen. A siker kulcsa a páciens kezében van. Fegyelmezettséget és főképp táplálkozástani, egészségügyi ismereteket igényel.

Jakab Lajos
badalói háziorvos