Tisztítószerek

Mi? Mennyi?

2001. március 30., 02:00 , 11. szám

A tavaszi nagytakarítás a háziasszonyok körében nem tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé, de mindenképpen szükséges, hiszen a hosz­szú téli időszak alatt a lakás ablakai, ajtói, bútorai stb. beszennyeződnek. A nagytakarításhoz feltétlenül szükségesek a különböző tisztítószerek, melyek széles választékban vásárolhatóak meg.

Lakásunk takarítását általában a mosható darabok tisztításával kezdjük, mint például a függönyök, terítők, abroszok, plédek és egyebek. Mosóport széles választékban kaphatunk 3,50-5,50 hr közötti áron, de szükség esetén márkás készítményeket is beszerezhetünk erre a célra, természetesen jóval drágábban. Az ablakaink fényesítésére használt ablaktisztítószerek ára is rendkívül széles skálán ingadozik, s legalább 7-8 hrivnyába kerül. Bútoraink polírozásához jó, ha speciális bútorápolósze­re­ket szerzünk be, amelyek attól függően, hogy milyen állagúak, illetve milyen a kiszerelésük, különböznek árban is. A Pronto például spray formájában 10,70 hr, míg ugyanezen szer hagyományos kiszerelése csupán 7,00 hr.

A legkörülményesebb a konyha és a fürdőszoba takarítása. Mindkét helyiségben oda kell figyelnünk a higiéniára, tehát olyan termékeket használunk, melyek fertőtlenítőt is tartalmaznak. Léteznek univerzális készítmények, melyek több funkciót töltenek be egyszerre. Ilyen például a Domestos 8,20-ért. Aki azonban nem bízik a forradalmasított univerzális szerekben, az természetesen vásárolhat edénysúrolót 3,00 hrivnyáért, mosogatószert 2,80-3,40 hr közötti áron, lefolyótisztítót 3,40 hrivnyáért, hipót 4,00 hrivnyáért, WC-fertőtlenítőt 7,80 hrivnyás áron. A fürdőszoba tisztántartásához elengedhetetlen vízkő elleni készítmények alkalmazása, amit meglehetősen borsos – átlagosan 10 hrivnya körüli – áron vásárolhatunk meg.

A tavaszi nagytakarításhoz jó vásárlást és kitartást kívánunk.

Kutasi Mónika