Senki sem lehet szabad, aki a szenvedélyek rabja

2001. április 13., 02:00 , 13. szám

Elgondolkodtatóak Phü­ta­go­rasz, a híres ókori gondolkodónak a címben idézett szavai, mégis sokan vannak, akik a drog­­­­fogyasztás rabláncaiban töltik életük egy ré­szét. Sok­féle ká­bítószer van, általában a függőség szempontjából kétféle szert különböztetnek meg: fi­zikai és pszichikai függőséget okozó drogok. Rengeteg ember függ fizikailag különböző szerektől, ami azt jelenti, hogy ha nem kapja meg a szervezetük a meg­­szokott adagot, nem tudnak tovább normálisan „működni”, elvonási tünetek jelentkeznek.

A továbbiakban a különféle kábítószerek hatásának, hasz­nálatuk következményeinek bemutatására vállalkozunk. Az olvasó felvetheti, az efféle cikkek többet ártanak, mint hasz­nálnak, hiszen azok figyelmét is felhívhatják a drogok létezésére, akik eddig nemigen hallottak még felőlük. De tegyük fel a kérdést: léteznek még egyáltalán ilyen emberek, beleértve az általános iskolás fiatalokat is? A válasz egyértelműen nem. Sőt, aki így vélekedik, úgy tesz, mintha segítene a problémákon, ha homokba dugja a fejét, ha tudomást sem vesz a létezésükről.

A mindennapi élet, a televízió nem minden esetben nyújt teljes és hiteles képet arról, mit kockáztat, aki a drogokhoz folyamodik. Most induló rovatunkban ezért szeretnénk átfogó képet nyújtani az egyes kábítószerfajták hatásmechanizmusáról és használatuk köv­et­kez­mé­nye­iről. Hiszen: senki sem lehet szabad, aki a szenvedélyek rabja.

Kutasi Mónika