Egy vízummal bejárhatjuk Európát?

Még értékesebb lesz a schengeni vízum

2001. április 20., 02:00 , 14. szám

Jó dolog az egységes Európa és a schengeni egyezmény. Elméletileg az egyezményhez csatlakozott országok egyikébe kiadott vízum automatikusan érvényes a többi országra is.

A vízumot azonban rendkívül nehéz megszerezni. Az egyik legnagyobb probléma az információhiány. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy jó néhány európai ország ukrajnai nagykövetségén, például Németország kijevi képviseletén nagy úr a bürokrácia, mintha legalábbis az ott dolgozók hasonultak volna környezetükhöz. A követség vízumosztályán az érdeklődő újságírótól igyekeztek megszabadulni, mondván, a vízumkiadással kapcsolatos kérdéseivel forduljon a sajtószolgálathoz. Szóbeli tájékoztatást viszont ez utóbbiaktól sem sikerült kicsikarni. Kérésük az volt, faxon küldjük meg kérdéseinket, s majd néhány nap múlva válaszolnak. Felvetésünkre, miszerint sürgősen szükség lenne a szóban forgó információkra, azt válaszolták, hogy telefonon nincs joguk azokat megadni… Mikor azután megkérdeztük, vajon Nyugaton, azaz Európában is így beszélnek-e a követségi alkalmazottak a hozzájuk fordulókkal, például az újságírókkal, a válasz rendszerint a hallgatás volt, illetve a zavarodottsággal vegyes mentegetőzés. Ez a fajta keleti hozzáállás pedig különösen azért jelent nagy gondot, mert amennyiben valaki veszi is a fáradságot, hogy személyesen utazzon fel Kijevbe, aligha tud egykönnyen bejutni valamelyik európai ország követségére, azok előtt ugyanis hosszú sorok kígyóznak, melyeken még megvesztegetéssel sem egyszerű átverekednie magát a egyszerű halandónak.

Mint a külügyminisztérium vízumosztályán végül is sikerült megtudnunk, schen­geni vízumot Ukrajna bármely állampolgára kaphat, aki meghívóval rendelkezik valamely, a schengeni övezetbe tartozó ország polgárától. Görögország ukrajnai nagykövetségének konzuli osztályán elmondták, a vízum igénylésekor a következő dokumentumokat kell benyújtani: igazolás a munkahelyről, melyben fel van tüntetve az illető tisztsége, bére, továbbá igazolni kell, hogy a kérelmező szabadságon van (!). A 30 napra szóló schengeni vízum 27 USA-dollárba kerül – informálták lapunkat a görög nagykövetség konzuli osztályán. Az adott dokumentum lehetőséget nyújt az akadálytalan közlekedésre a schen­geni egyezményhez csat­lakozott országokban, ugyanakkor először azt az országot kell felkeresni, amelyből az illető a meghívót kapta, s mely­nek követségén kiadták a vízumot.

A vízum ára várhatóan növekedni fog. 2002-től kezdve például duplájára nő majd a törökországi vízum ára – 20 USA-dollárt kell majd kifizetnie annak, aki ebbe az egzotikus országba kíván utazni.

A schengeni vízum tehát egyre értékesebbé válik, s nemcsak azért, mert nő az ára, hanem mert hozzájutni is egyre nehezebb. Hiába, Európa nem a nagykövetségek kapujában kezdődik...

Baráth József