„A felhígított evangélium is laktat, de nem táplál”

Csendesnap Beregszászon

2001. május 4., 02:00 , 16. szám

Április 29-én Kárpátalja különböző településeiről érkeztek hívek a beregszászi református templomba. Míg a felnőttek a hitépítő előadásokat hallgatták, a gyülekezet termében sor került a hittanos gyermekek énekversenyének megyei fordulójára.

A csendesnap fő témájául az 1 Péter 2, 1-10 szolgált. Kopasz Gyula Bereg megyei esperes köszöntője után Bocskor Viktor nagyberegi lelkész beszélt arról, mit jelent a keresztyén életben a tisztálkodás. Elmondta, hogy kevés a kiválasztottság, le kell vetkőzni azokat a dolgokat, amelyek elválasztanak Istentől. Péter apostolt hozta fel példaként, aki elhivatott tanítvány volt ugyan, mégis visszatért a csónakjához a Mester halála után.

Kopasz Gyula a lelki táplálkozás fontosságáról beszélt. Aki növekedni akar, annak ennie kell. „A lelki növekedés azt jelenti, hogy egyre jobban értem az Igét, az összefüggéseket, érzékenyebb vagyok a másik bánatára, örömére, egyre több szolgálatot vállalok, s a munkám is egyre jobb minőségű”. Nem mindegy az sem, mivel táplálkozik az ember. A felhígított evangélium is laktat, de nem táplál, s napjainkban sok „tejhígító üzem” épül. Szekták, felekezetek alakulnak, nagy hangsúlyeltolódásaikkal megfertőzik még a reformátusokat is.

Pocsai Sándor csongori lelkész a bizonyságtétel kapcsán Pál apostol életét ajánlotta a hívek figyelmébe, akinek a beszédében erő, megtérésének látható bizonyítékai voltak. Az igazi bizonyságtétel arról szól, hogy miből hozott ki Isten, és mit végzett az ember életében. Nincs ereje annak a bizony­ság­té­tel­nek,amelynek középpontjában az ember áll.

Az úrvacsoravétel után az énekverseny résztvevői is bekapcsolódtak a csendesnap menetébe. A kötelező énekek elhangzása után kihirdették a győztesek névsorát: a 2-3. osztályosok kategóriájában Gerics Éva (Beregardó) a harmadik, Szimeonova Barbara (Búcsú) a második helyet szerezte meg. Az első helyezett és egyben közönségdíjas Sütő Réka (Mezőkaszony) lett. A 4-5. osztályosok között Bundovics Diána (Bene) bronzérmes, a második helyen Geletei Erzsébet (Hetyen) és Nagy Orsolya (Bene) osztozott, az első és egyben közönségdíjas pedig Oroszi Dávid (Beregrákos) lett. A 6-7.-esek kategóriájában a harmadik Papp Brigitta (Mezőkaszony) és Mezei László (Bótrágy), a második Bahus Noémi (Munkács), a győztes és közönségdíjas pedig Fring Adrienn (Beregardó) lett.

A 8-9. osztály bronzérmese Fuscsics Adrienn (Beregszász), második helyezettje Legeza Ivetta (Munkács) és Tóth Éva (Csonkapapi), aranyérmese Kovács Mónika (Beregrákos) lett. A közönség díját Jánosi Györgyi (Mezővári) kapta.

Olasz Tímea