A kárpátaljaiak készülnek a pápalátogatásra

Ukrajnába látogat a pápa

2001. május 11., 02:00 , 17. szám

Nagy eseményre készülnek a római katolikus egyház ukrajnai hívei: II. János Pál pápa személyében először látogatja meg Ukrajnát az egyházfő. A kárpátaljai hívek Lembergben (2800-2900 fő), ill. Kijevben (180-190-en) találkozhatnak a Szentatyával. Az egyházfő Lem­bergben várhatóan boldoggá avatja Romzsa Tódor görög katolikus munkácsi mártír püspököt, akinek hitvalló élete méltán állhat példaként a hívek előtt.

Előreláthatóan másfél millió ember vesz majd részt a lembergi és kijevi találkozókon, ami nem kis terhet jelent a szervezők számára. Jelenleg is folyik a látogatás programjának egyeztetése, igyekeznek kiszűrni minden lehetséges veszélyforrást stb. A munkácsi püspökség a szerednyei plébánost, Niemcsenko Andrij atyát bízta meg a szervezés koordinálásával Kárpátalján, ő az, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a lem­bergiekkel. A mintegy háromezer kárpátaljai résztvevő várhatóan vonattal utazik majd a találkozó helyszínére. Az egyház magára vállalja a költségek egy bizonyos részét, elsősorban a nagycsaládosok esetében – a nagyobb részt azonban a híveknek kell állniuk.

Mint megtudtuk, a liturgia ukrán nyelven folyik majd, ill. lesznek lengyel olvasmányok, énekek is. A római katolikusok szentmiséjére június 26-án kerül sor, a görög katolikusokéra pedig 27-én. Addig is minden római katolikus mise elmaradhatatlan része az az imádság, amely a Szentatya látogatását hivatott előkészíteni.

Olasz Tímea

A Szentatya ukrajnai látogatására készülők imája:

Istenünk, lelkek pásztora, Te kiválasztottad szolgádat, II. János Pál pápát, hogy Péter apostol utódaként ő vezesse az egész egyházat. Oltalmazd őt, légy szüntelen gyámola, töltsd el erővel, hogy meglátogathassa Ukrajnában élő népedet, erősítse hitét, a testvéri szeretet és az Egyház egységét.

Hallgasd meg imánkat, és add, hogy az idő, amíg a Szentatya apostoli látogatására várunk, szolgálja a keresztény plébániák, családok és közösségek vallási megújulását, segítsen az igazság mélyebb megismerésére és az életszentség növekedésére.

Urunk, Istenünk, minden jónak adója, szereteted Lelke mindig kísérjen bennünket, hogy tanúságot tehessünk rólad.

Krisztus, a mi Urunk által, Amen.