„Súlyos” gondok

2001. május 11., 02:00 , 17. szám

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízást a tíz legsúlyosabb betegség közé sorolja. Sokan egy életen át küzdenek a kilókkal. Divat a fogyókúra, de legtöbbször vajmi kevés az eredménye. Egy felmérés szerint Kárpátalján a férfiak 57, a nők 63 százalékának a normálisnál nagyobb a testsúlya. Az elhízás egy ponton túl már nem pusztán esztétikai problémát jelent, hanem betegséget okozhat…

Nincs a világon olyan nő, de talán férfi sem, aki mindig, maradéktalanul elégedett lenne alakjával, megbékélne kilóival. Az ünnepi traktákat túléltük ugyan, de így tavasz tájékán, a nyár közeledtével még a legvékonyabbak is találnak magukon némi felesleget, és megkezdődik a kétségbeesett harc a vélt vagy valós súlytöbblet ellen.

Az egészséges ember évente általában 20-30 dekával „gyarapodik” az életkor előrehaladtával egészen az időskorig. Már ez a természetes élettani folyamat is figyelmeztető (lehet), de valójában az egyre súlyosbodó testsúly igazi oka nem itt keresendő.

Az ősember még kizárólag éhségének csillapításáért táplálkozott egykoron. Manapság eszünk öröm­szerzésből, önmagunk jutalmazásáért, feszültségoldóként, „kudarcelhárítóként” vagy éppen unalomból. A szervezet egy ideig törekszik ugyan az egyensúlyi állapotra, de ha tartósan több kalóriához jut, mint amennyit le tud adni, akkor a többletenergia zsírszövet formájában lerakódik.

Az elhízás legfőbb okai:

– Örökletes hajlam. Ha az egyik szülő kövér, akkor 50, ha mindkettő az, már 80 %-os a gyermek elhízásának esélye, míg normál testsúlyú felmenők esetén csupán kb. 10% ez az arány.

– Környezeti hatások. Azokról a táplálkozási, életmódbeli szokásokról, hagyományokról, szociális közegről van szó, amelyben a gyermek felnő. A legveszélyesebb a pubertáskor előtti elhízás. A 10-13 évesen kövér gyerekek mintegy 70 %-a feltehetően felnőttkorban is a kilókkal küszködhet majd.

– Táplálkozás. A zsíros, cukros ételekkel naponta többször megtöltött gyomor.

– Mozgáshiány. A sokat emlegetett elkényelmesedés, az ülő, kevés mozgással járó életmód.

Súlygyarapodást idézhet még elő néhány testi-lelki betegség (pl. kóros falánkság, hormonális vagy anyagcserezavar), tartós mozgáskorlátozottságra kényszerítő baleset, nőknél a fogamzásgátló tabletták, a változó kor utáni hormonpótlás, továbbá a terhesség és a szoptatás. A lényeg: többet eszünk, mint amen­nyit mozgunk.

A zsírszövet formájában elraktározódó fölös energia egy idő után komoly károsodási folyamatot indíthat el. Lapunk 20. számában erről, illetve a fogyókúrázóknak szánt néhány jó tanácsról lesz szó.

A testtömegindex kiszámítása:

A testsúlyt (kg) elosztjuk a testmagasság négyzetével (m-ben).

Pl.: 70 kg súly, 1,75 m magasság esetén: 70: (1,75x1,75)=22,87

A testtömegindex értékelése:

Normál testsúly:

Férfiaknál: 20 – 25

Nőknél: 19 –24

Kis mértékű súlytöbblet: 25 – 27

Elhízás: 27 – 30

Súlyos elhízás: 30 – 40

Kóros (morbid) elhízás: 40 fölött.

/jakab/