A másodlagos (tüneti) fejfájások

2001. május 18., 02:00 , 18. szám

Másodlagos vagy tüneti fejfájásnak az egyéb alapbetegségek okozta fejfájásokat nevezzük, melyek azonban önálló kórképként nem értelmezhetők. A fejfájás jellege ezekben az esetekben eltérő, nem olyan karakterisztikus, mint a primér, önálló fejfájásokban. Ezek leggyakrabban koponyán belüli szervek megbetegedéseiből adódnak, de nem ritka a távoli szervek akut állapotával összefüggő fejfájás sem (heveny gyomorhurut leggyakoribb kezdő tünete pl. az émelygés mellett a fejfájás). Az alábbiakban a kérdést szervrendszerek szerint taglalom.

Már gyermekkorban is előfordulhat, hogy a szem fénytörési hibái okoznak fejfájást, sokszor ez hívja fel a figyelmet a látás zavaraira. Felnőtteknél, különösen 40 év felett a fejfájás hátterében a fénytörés hibái mellett a nem megfelelő szemnyomás is állhat. Ezért kötelező a szemnyomás mérése zöld­hályog (glaukoma) kizárása céljából. A vissza-visszatérő fejfájással jelentkező beteg szemnyomását jó közelítéssel, egyszerű tapintással az elsőként észlelő orvos is tudja vizsgálni, szem­nyo­más-­fo­ko­zó­dás gya­núja esetén pedig eszközös mérést kell kérnie!

A felső légutak, orrmelléküregek heveny betegségei a láz okozta tompa fejfájás mellett a légutak szeszélyes eltömődése, a normális ventilláció hiánya és a gyulladásos váladék pangása miatt jellegzetes feszítő fájdalmat okoznak, ami az orrmelléküregek (homloküreg, arcüreg) gyulladásai esetén testhelyzetváltozásra (fej előre vagy oldalt hajtása) jelentősen erősödhet. A megoldás természetesen mindezen esetekben az alapbetegség felismerése és meggyógyítása.

Az agyhártya és agyvelőgyulladá­sok, vérzések, sérülések kötelezően (különösen agyhártyagyulladás vagy pókhálóhártya alatti vérzés esetén elviselhetetlen, „ütésszerű”, hirtelen kezdődő) fejfájással járnak. Az agydagana­tokra a lappangva, kis intenzitással induló, de makacs, állandósuló és fokozatosan erősödő fejfájást tartják jellemzőnek egyéb, igen változatos tünetek (szédülés, szaglás-, látás-, ízlelés­zavarok, fülzúgás, esetleg epilepsziás rohamok) mellett. Agyrázkódás esetén a tünetek ezzel ellentétesek: a fejfájás legintenzívebb a keletkezéskor, s fokozatosan gyengül, mígnem, rendszerint 7-10 nap alatt megszűnik.

(Folytatjuk)

Dr. Tokodi György