Kergemarhakór

2001. május 25., 02:00 , 19. szám

A járás nem teljesítette a húsleadási tervet, a kolhozok vágóállat-állománya elfogyott. Csak fejőstehenek és éretlen növendék állatok maradtak. Az élenjáró mintakolhozoknak– ilyen minden járásban akadt– sem volt már vágóállata, jelentette a főállattenyésztő, igaz, ők már teljesítették a tervet. Ment a huzavona, égtek a telefonvonalak, a nagytekintélyű elnök ellenállt, a járási elsőtitkár káromkodott, fenyegetőzött, a vágóhíd állt. Másfél nap után győzött a pártfegyelem. Befutott az első autó a vágóhídra a marhákkal, és megkezdődött a vágás. Hetven tehenet adott le a delegációk fogadására szakosodott kirakatgazdaság. Nagy volt a megdöbbenés a vágóhídi munkások között. Az igazán nem cserkészlelkű vágólegények is felhá­bo­rodottan káromkodtak, amikor a leütött állatok bendőjének leeresztésekor már a huszadik esetben bukott borjú a talicskába. A hetven tehénből 47 ellős volt, 47 borjút dobtak ki a trágyára, de a járás teljesítette a tervet, ment a jelentés Ungvárra, Kijevbe, majd Moszk­vába. Baj, az nagy baj, ha a gazda helyett valaki más dönt, ha kényszer és nem öröm az állattartás.

Mostanában a kergemarha­kórral kapcsolatos hírek állandósultak a médiában. Töredelmesen bevallom, én most is csak a jószágot sajnálom, és szánalom nélkül tekintek a tenyésztőkre, s mindazokra, akik kiiktatták a természetes takarmányozást, létrehozták a mesterséges húsgyárakat. Félelmetes: ilyen nagy bajnak kellett történnie, hogy rádöbbenjünk, az egész világ állatélelmezése egy globális cég, illetve céglánc kezében van, és gyártják a különböző vágóhídi hulladékból és Isten tudja, miből a tápot, amit – közbeiktatva a jószágokat – lényegében velünk etetnek meg. Egyetlen fertőzés az egész világ állatállományát és közvetve az egész emberiséget fenyegetheti!

Sajnos ez a globalizált világ ízetlen csirkehússal, vegyszerezett gyümölccsel, műtrágyán növesztett zöldséggel és tehenet nem látott tejjel eteti a XXI. század emberét. Valamikor volt dögtér, ma már semmi sem vész kárba, mindenből profit lesz. Elvész a jó minőségű élelem, és vele együtt eltűnik a lelkiismeretes termelő, az ember, a gazda; elvész a munka öröme és annak jóízű gyümölcse.

Tithli