Másodlagos (tüneti) fejfájások

2001. május 25., 02:00 , 19. szám

(Második rész)

Egy érdekes (s talán nem is oly ritka) fogászati eset közlése szerint az álomtevékenység alatti fogcsikorgatás váltotta ki a rendszeres, ébredés utáni fejfájást, a szájsebészi megoldás vezetett gyógyuláshoz, s szüntette meg a beteg panaszát.

Emésztőszervi betegségek igen gyakran járnak együtt fejfájással, gyakorlatilag az egész tápcsatorna bármely szakaszának megbetegedéseit kísérheti, a leggyakoribb mégis a tápcsatorna felső szakaszának betegségeivel összefüggő fejfájás (nyelőcső, gyomor, epebántalmak, hasnyálmirigy­-beteg­sé­gek, emésztési rendellenességek, dyspepsiák, gyomor-bél-mozgás zavarai, felfúvódás stb.)

Belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvesék, hasnyálmirigy) működési zavarai gyak­­ran járnak együtt fejfájással, még ha arányuk a betegségek között nem is számottevő. Ezen betegségek egy része a szisztolés vérnyomásra is kihat, s bizony, mind az alacsony, mind a magas vérnyomás önmagában is okozhat fejfájást. A hasnyálmirigy inzulintermelésének kiesésével járó ún. fiatalkori cukorbetegség a rapid kezdet mellett szinte mindig fejfájással (is) jár.

Rheumatológiai-mozgásszervi kórképek, mint például nyaki csigolyameszesedések,-sérülések (rándulás, húzódás, nyak­merev­ség), csontritkulás többnyire tarkótáji, onnan szinte bármely irányban kisugárzó, változó intenzitású fájdalommal járnak.

Pszichés zavarok, pánikbetegség gyakori tünete és legkínzóbb panasza adott esetben éppen a fejfájás lehet.

A legkülönfélébb fizikai-kémiai befolyások is gyakori okozói a fejfájásnak: szeles idő,a légnyomás változásai (fronthatások), huzatos helyen való tartózkodás, túlzott napozás (napszúrás), élvezeti szerek abúzusa (krónikus nikotinmérgezés, alkohol-koffein-drogfüggőség), szerves oldószerek, savak belégzése.

Mint látható, szinte minden okozhat fejfájást, ez a rövid cikk csak felvillantja a lehetőségeket, sőt, bizonyára ki is maradtak lehetséges kórokok a felsorolásból. Remélem, az önálló fejfájás-kórképekhez hasonlóan ez a cikk is további kérdéseket vet fel; csak egyet kérek tisztelt olvasóimtól: ne kérdezzék meg, hogy mi a fejfájás maga, hiszen úgy tűnik, hogy a minden részletében tudományosan bizonyított fejfájás-teória még nem született meg.

Dr. Tokodi György