Megható szavalatok

Tizenegyedik rahói szavalóverseny

2001. május 25., 02:00 , 19. szám

A rahói Petőfi Sándor Anyanyelvi Klub és a KMPSZ szervezésében május 19-én került sor a Felső-Tisza-vidéken szórványban élő magyar gyerekek számára megrendezett „Őrizz meg…” elnevezésű szavalóversenyre Rahón. A tizenegy éves múltra visszatekintő vetélkedőn idén 56 szavaló vett részt. A rendezvény vendégei voltak Michelberger Mária, az Irka c. gyermeklap svájci patrónusa, Weinrauch Katalin gyermek­író és Cigler Tibor, a Rahói járás oktatási osztályának főmódszerésze.

A rendezvény nyitányaként a rahói magyar iskolások saját költeményeinek előadásával köszöntötték Weinrauch Katalint születésnapja alkalmából. Ezt követően három korcsoportban léphettek színpadra a versenyzők, illetve külön kategóriában a magyar nyelvet most tanuló gyerekek. A zsűri döntése alapján ez utóbbiak között Verhusina Krisztina (Rahó) lett az első. A 6-10 évesek csoportjában holtversenyben Laszidkovics Ilona (Rahó) és Bászárába Renáta (Gyertyánliget) lett a győztes, a 10-14 évesek között Kozurák Marianna (Rahó) bizonyult a legjobbnak, míg a 14-18 évesek kategóriájában a maximális pontszámot elérve Hacskó Éva (Rahó) nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

Bilics Évától, a rahói anya­nyelvi klub elnökétől végeredményben 17 díjazott vehetett át értékes ajándékokat, továbbá valamennyi résztvevő – Michelberger Mária és a KMKSZ jóvoltából – könyvjutalomban részesült. A KMPSZ nevében Benedek Imre elnökségi tag köszönte meg a felkészítő tanárok áldozatos munkáját, és nyújtott át számukra egy-egy millenniumi olvasó- és daloskönyvet.

Popovics Zsuzsa