Eltörölni, de azonnal!

Valutaváltás: a jegybank eltörölné az 1%-os illetéket százalék

2001. június 8., 02:00 , 21. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (UNB) célszerűnek tartja kezdeményezni a valutaváltáskor a nyugdíjalap javára levonásra kerülő 1%-os kötelező befizetés eltörlését. A jegybank vezetése úgy véli, hogy az 1%-os befizetési kötelezettség egyike azon tényezőknek , amelyeknek következtében a valutaváltás ma még jobbára a feketepiacon zajlik.

A valuta adásvétele során a nyugdíjalap javára kötelező befizetést az 1998-ra hatalmas méreteket öltött nyugdíjhátralék csökkentése céljából rendelték el. Múlt év őszén a kormány törlesztette a nyugdíjasokkal szembeni adósságát, de a kötelező befizetés visszavonásáról megfeledkezett. Sőt, az idei költségvetés kidolgozásakor is számolt a járulékból befolyó összeggel.

Az UNB azonban riadót fújt, mondván, a járuléknak a behajtása lehetőséget ad a feketepiaci valutaüzéreknek, hogy a banki árfolyamnál kedvezőbb árat ajánljanak.

A kormány reagálása még várat magára, ám ismerve a jegybank vezetőségének eltökéltségét a hrivnya árfolyamának szinten tartása terén (nemrég „nemet” mondtak Leonyid Kucsma államfő utasítására, miszerint a gazdasági versenyképesség érdekében devalválják a hrivnyát), arra számíthatunk, hogy megpróbálják keresztülvinni az 1%-os illeték eltörlését.

B. J.