Felavatták Szent István emlékművét

X. Guti Pünkösdi Napok

2001. június 8., 02:00 , 21. szám

Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Guti Pünkösdi Napokat. A rendezvénysorozat első napjának reggelén választották meg a pünkösdi királyt és királynőt, majd Sin József, Gut polgármestere és Bartos József munkácsi képzőművész meg­­­nyitották a tavalyi Munkácsi Nem­­zetközi Képzőművészeti Alkotótábor munkáiból rendezett tárlatot. Ugyanitt mu­tatták be a közönségnek Veres Pé­­ter beregszászi alkotóművésznek a Guti Pünkösdi Napokra készített festményét.

Vasárnap délután avatták fel a guti emlékparkban „A magyar államiság kialakulása és a kereszténység emlékművé”-t. A Veres Péter tervezte, Tihor Albert és ifj. Simon István kivitelezte emlékművet Gut polgármesterének méltató szavai után leplezték le. A leleplezés után az egybegyűlteket köszöntötte Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő és dr. Fenyvesi Zoltán, a magyar Országgyűlés MIÉP-es képviselője. A parlamenti képviselők beszéde után Szulincsák Sán­dor római katolikus káplán szen­telte fel az emlékművet.

A pünkösdhétfői gazdag program szabadtéri rendezvényeit az esősre fordult időjárás miatt csak részben sikerült megtartani. A délelőtt folyamán a Guti Általános Iskola hagyományőrzőinek és a nagybégányi művelődési ház folk­lór­együt­tesének műsora szórakoztatta a jelenlévőket. A délutáni programokban az ide látogatók megkóstolhatták a tájjellegű borokat, megtekinthették a nagy­bé­gányi Ászok bábszínház előadását, valamint a honfoglaló őseink harcművészetéből rendezett bemutatót. A kétnapos rendezvényt záró bálon a falu apraja-nagyja kedvére táncolhatott.

karmacsi