Helyszíni bírság helyett bíróság

Korlátozták a közlekedésrendészet jogosítványait

2001. június 8., 02:00 , 21. szám

Egy nemrégiben a parlament által elfogadott és Leonyid Kucsma államfő által aláírt törvénymódosítás számos változtatást eszközölt a köz­lekedés­rendészet munkájában. Míg korábban az adminisztratív kódex 22 különböző cikkelye alapján vonhatták felelősségre a gépkocsivezetőket a helyszínen, a jövőben csupán 14 cikkely esetében tehetik ugyanezt. További nyolc cikkely esetében – amelyek a közlekedési szabályok megsértéséért a jogosítvány bevonását, illetve a közlekedési eszközök elkobzását helyezik kilátásba – az intézkedés a bíróságok hatáskörébe került. A köz­lekedésrendészet munkatársainak ezentúl ugyancsak tilos a rendszámtáblák levétele-bevonása (például tilosban való parkolásért), továbbá a gépkocsik büntetőparkolóba szállítása. Tevékenységük e téren jórészt csupán a szabálysértési jegyzőkönyvek felvételére és azoknak a bírósághoz történő benyújtására fog korlátozódni. A pénzbírság kiszabásáról ezekben az esetekben ugyancsak a bíróságok fognak dönteni ezentúl.

A közlekedésrendészet munkatársai az adminisztratív kódex következő cikkelyeinek megsértése esetén utalják az ügyet a bíróságok hatáskörébe: 121. (a közlekedési eszközök üzemeltetési szabályainak megsértése), 122. (sebességtúllépés, a forgalomirányítási jelzések figyelmen kívül hagyása, a személyszállításra vonatkozó szabályok és egyéb közlekedési szabályok megsértése), 122-1. (motorkerékpárosok, illetve egyéb közlekedési eszközök vezetőinek részvétele csoportos közlekedésben), 122-2. (a közlekedésrendész „állj” parancsának figyelmen kívül hagyása, illetve a baleset helyszínének elhagyása), 123. (a vasúti átjárókon való áthaladás szabályainak megsértése), 124. (közlekedési eszközök és szállítmányok, az úttest és egyéb építmények megrongálását okozó közlekedési szabálysértések), 130. (ittas vezetés), 132. (közlekedési eszközök önkényes használata, illetve meg nem engedett helyen való tárolásuk).

A gépkocsivezetők nagy örömére egyes jelentéktelen szabálysértések esetén a jövőben a pénzbüntetést figyelmeztetéssel helyettesítik, illetve jelentősen csökkennek a közlekedési szabályok megsértéséért kiróható bírság tételei: a környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelő közlekedési eszközök használata esetén 34-51 hrivnya a korábbi 51-85 hr helyett; a be nem kötött biztonsági övvel történő közlekedésért: szóbeli figyelmeztetés vagy 3–8 hrivnya helyszíni bírság a korábbi 8-17 hr helyett; sebességtúllépésért 8-17 hrivnya a korábbi 17–34 hr helyett; ha a gépkocsivezető nem engedte át a zebrán a gyalogost, 8-17 hrivnya a korábbi 17-51 hr helyett; a közlekedésrendész „állj” parancsának megtagadása, továbbá a közlekedési baleset helyszínéről történő továbbhajtás esetén 136-170 hrivnya a korábbi 170-255 hr helyett; a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértéséért 8-17 hrivnya a korábbi 17-51 hr helyett; a közlekedési eszközök megrongálását okozó közlekedési szabálysértés esetén 17-68 hrivnya a korábbi 34–102 hrivnya helyett; jogosítvány, illetve a gép­kocsitulajdont igazoló dokumentumok nélkül történő közlekedés esetén 8-17 hrivnya a korábbi 17-34 hr helyett; a közlekedési eszközök önkényes használata esetén 17-51 hrivnya a korábbi 34-68 hr helyett.

A közlekedésrendészet országos vezetői értesülések szerint tartózkodnak a kommentároktól az újításokkal kapcsolatban, ugyanakkor közismert amiatt érzett nyugtalanságuk, hogy a rendőrnek a jövőben még arra sem igen lesz lehetősége, hogy a körözés alatt álló lopott személygépkocsikat kivonja a forgalomból. Ráadásul sokan a korrupció növekedésétől tartanak, mondván, nem biztosak abban, hogy minden munkatársuk ellent tud majd állni a gépkocsivezetők azon ajánlatának, hogy 3-5 hrivnya ellenében eltekintsen a jegyzőkönyv felvételétől, s ezzel együtt az ügy bírósági tárgyalásától is. Pedig a törvény szerzői éppen azt kívánták elérni, hogy csökkenjen a testületen belül a korrupció, a visszaélések száma.

A jelenlegi törvénymódosítás várhatóan a bíróságokra ró majd nagy terhet, amelyek egyébként is túl vannak terhelve, s mint tudjuk, honi túlbürokratizált igazságszolgáltatásunk egyébként sem a gyors ügyintézéséről híres.

Baráth József