Vigyázzunk, ha húst veszünk!

2001. június 8., 02:00 , 21. szám

Itt a nyár és a meleg. A hőségben a hús és hústermékek hamar romlásnak indulnak.

Az egészségügyi szolgálat a piacokon rendszeresen ellenőrzi, hogy a hús és hústermékek megfelelő minőségben kerüljenek a vásárlóhoz, ennek ellenére mindig vannak, akik igyekeznek kijátszani az előírásokat. Így megeshet, hogy a fedetlen és hűtetlen árut „szállja a por, dongja a légy”, és nagyon hamar „szaga lesz”. De a gyönyörű hűtőszekrénnyel ellátott standnál is előfordulhat, hogy az elárusító nem a vevőcsalogatónak kiállított termékből, hanem a „pult alól” szolgálja ki a vásárlót. Olyan ez, mint az itt a piros, hol a piros elnevezésű közkedvelt szerencsejáték, amelyben a játékos éberségén és megfigyelőképességén múlik, nyer-e vagy nem.

Mi sem tanácsolhatunk mást a kedves olvasónak, mint hogy legyen óvatos és figyelmes. Vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg az elárusítóhelyet, a pultot (hűtőszekrényben tartják-e az árut, működik-e a hűtőszekrény stb.), magát az eladót (pl. tiszta-e a köpenye), s végül magát az árut (sértetlen-e a csomagolás, nem deformálódott-e a termék, milyen a színe, a hőmérséklete, a szaga). Ha a vásárlás mellett döntöttünk, egy pillanatra se lankadjon a figyelmünk: nyugodtan várjuk meg, míg az áru a pultra vagy a mérlegre kerül, s csak miután meggyőződtünk róla, hogy minden rendben van, akkor kezdjünk a pénztárca és a szatyor után kotorászni.

A hűtőszekrény vagy hűtőpult nélkül árusítók természetesen nem szeretik, ha bizonyíték (fénykép) készül a szabálysértésről, ezért gyakran „nyomatékosan” megkérik az újságírót, ne használja fényképezőgépét…

kz