Törvények

2001. június 15., 02:00 , 22. szám

Sokan ismerik a rongylabdát, kevesebben a tömör gumiból kifaragott rúgnivalót, és alig ismeri valaki a szőrlabdát, aminek az elkészítése úgy történik, hogy a lókaparóval kaparjuk a tehén szőrét, míg egy labdára való össze nem jön, majd folyamatosan nedvesítjük, és összeáll a szőrgombolyag. A háború után ilyen labdákkal futballoztunk sokan és nagy csapatokban. A játékot hosszú egyeztetés előzte meg. A csapatkapitányok, mindig a két legjobban játszó kamasz, megállapították a pálya területét, lemérték a kapukat, szétrakták a kapufákat jelentő téglákat, meghúzták a tizenegyes vonalát. Az egyezkedés a „Három Kornél egy tizenegyes” felkiáltással fejeződött be. Mai nyelven: három szögletrúgás után tizenegyes, azaz büntetőrúgás következett. A játék bíró nélkül folyt. Volt eset, amikor egyesek nem tartották be a szabályokat, ilyenkor az ellenfél ugyanazt tette, s a játék eldurvult, kaotikus futkosásba, esetleg verekedésbe fulladt, végül abbamaradt. Így mindenki rosszul járt.

Ez történik a társadalmak, országok esetében is, ha nem tartják be a játékszabályokat. A szovjet rendszerben a törvények és a törvénytelenség együtt élt az emberekkel. Ezt szoktuk meg, ez működik ma is. Nem mindenkire vonatkoznak egyformán a szabályok. Vegyük például a jelzőtáblával lezárt utakat: a tiltás csak bizonyos márkájú autókra vonatkozik, a sötétített üvegű, nyugati márkájúakra nem. A múlt rendszer kifulladt, túl nagy volt a fogyasztása. A kelet-európai országok kifosztása, a szibériai erdők és az oroszországi olajlelőhelyek nélkül képtelen volt működni, de a fékrendszer megmaradt. Tiltó törvények dzsungele mellé születnek egyre újabbak és újabbak. Adótörvények sokasága köti gúzsba a volt szovjet polgárt.

Az egykori szovjet tagországok közül mindössze a törvénytisztelő három balti állam lépett túl az embert nyomorító szegénységen. A többi országban, úgy tűnik, csak a hatalomban lévők, és akik semmibe veszik vagy kijátsszák a törvényt, tudnak vállalkozni, kereskedni, szolgáltatásokat működtetni. Ha a törvények, vagyis a játékszabályok nem vonatkoznak mindenkire egyformán, az társadalmi káoszhoz vezet. Tudták ezt az egykor a Széna téren futballozó srácok is, függetlenül attól, hogy ki játszott bekket, halfot vagy centert.

A társadalmi felemelkedés nem egy gyár beindításával vagy egy jó gabonaterméssel kezdődik majd. Az első lépés az lesz, amikor megbüntetik a tanácselnököt, illetve bármelyik nagy- vagy kisfőnököt közlekedési szabálysértésért, úgy, ahogy – a múltkor olvastam az újságban – a svéd királyi család egyik tagját gyorshajtásért megbüntették a svéd közlekedési rendőrök. Majd ha a fekete Mercedesek ugyanúgy betartják a szabályokat, mint a húszéves Zsigulik, az lesz az a pillanat, amikor a kaotikus mozgásból haladás lesz, mégpedig Európa felé.

Tithli