Egy külön világ – gyufából

Hobbivilág

2001. június 22., 02:00 , 23. szám
Henkel György iskolája makettjén dolgozik

A közvélekedés szerint – és valljuk be, az állításnak van némi valóságalapja – „a mai fiatalság” a tévénézésen, videózáson, bulizáson kívül nem foglalkozik semmivel. Szerencsésebb esetben a fentiek mellett még a sport is leköti figyelmüket. Viszont egyre kevesebben vannak, akik valamilyen hobbinak hódolnak. Például gyufából maketteket készítenek. Henkel György, a beregszászi Kossuth Lajos Középiskola tanulója ezt a nem mindennapi tevékenységet űzi.

– Honnan az ötlet, hogy gyufából maketteket készíts?

– Az egyik iskolai történelemkönyvben láttam egy képet, amelyen két gyufaház volt látható kerítéssel körülvéve. Elhatároztam, hogy én is megpróbálok egy hasonlót készíteni. Első gyufaházam ennek a képnek a mintájára készült.

– Hogyan döntöd el, mit mintázol meg?

– Az ötletek csak úgy jönnek maguktól. Meglátok valamit a tévében, osztálytársaim rajzain, és megpróbálom gyufából életre kelteni. Néha a környezetemben látottak ragadják meg a képzeletemet.

– Nem találod unalmasnak, a szabadidőd elvesztegetésének a „gyufázást”?

– Egyáltalán nem. Ha kedvem van, órákig le tudom magam fog­­lalni vele, ha nincs, akkor valami más­­­­­­­­sal foglalkozom. Nyáron például rit­kán kerül rá sor, hogy elővegyem a ma­ketteimet, ősztől tavaszig viszont annál gya­k­rab­­ban.

– Mennyire költséges hobbi ez? Könnyen beszerezhetők a hozzávalók?

– Csak ragasztó, olló, gyufa meg csipesz kell hozzá, és ezeket akárhol könnyen be lehet szerezni. Vigyázni kell azonban a gyufa megválasztásánál, ugyanis nem minden gyufa alkalmas erre a célra. Némelyik görbe, esetleg törékeny, vagy éppen a színe nem megfelelő.

– Melyik makettedre vagy a legbüszkébb?

– A beregszászi Kossuth Lajos Középiskola épületét próbálom megmintázni. Még nem fejeztem be egészen, de igyekszem. Kisebb-nagyobb szünetekkel már másfél éve dolgozom rajta.

– Ezenkívül van más hobbid is?

– Igen. Olyan vagyok, mint a többi korombéli. Szeretek asztaliteniszezni, kosarazni, biciklizni. Nyáron sátorozok és halászok.

– Mit gondolsz, meddig fogod folytatni a gyufaházépítést? Egyáltalán, akarod folytatni?

– Még két évig biztosan. Azután valószínűleg más elfoglaltság tölti ki az időmet: kocsit vezetek majd és dolgozom. Még nem tudom...

H. B.