Négy járásban újra állnak a falutáblák

2001. június 22., 02:00 , 23. szám

A napokban meglepődve tapasztaltuk, hogy az országutak mentén megjelentek a rég áhított kétnyelvű helységnévtáblák. A megyei közútkarbantartó vállalattól megtudtuk, hogy ebben az évben összesen 126 tábla kerül a helyére, igaz, sokkal többre lenne szükség.

– A tavalyi év folyamán több száz útjelző és forgalomirányító táblát tulajdonítottak el a közutak mellől mintegy 26 ezer hrivnya értékben, ami szinte lehetetlenné tette közútjainkon a tájékozódást, és a forgalom biztonságát is nagyban veszélyeztette – mondta Vaszilij Rurics, a megyei közlekedésbiztonsági főosztály főmérnöke. – Az eltűntek helyére már kétnyelvű jelzőtáblákat rendeltünk, így az Ungvári járásban 18, a Munkácsiban 8, a Beregszásziban pedig 64 új névtáblát helyeztünk ki. A kivitelező vállalat jelenleg a Nagyszőlősi járásba szánt 36 táblán dolgozik.

– Az előállítás és a kihelyezés egyaránt nagyon költséges, a Beregszászi járás esetében például mintegy 15 ezer hriv­nyába került – tudtuk meg Valentin Szvedenyuktól, a járás útkarbantartó vállalatának főmérnökétől. – Ugyanakkor, okulva az előző évek tapasztalataiból, az új táblák már vasból készültek, és erős hegesztés rögzíti a tartóoszlopokhoz. Ezenkívül, az érintett községekben átadási-átvételi jegyzőkönyvet vettünk fel, ami alapján a táblák ügyében ezentúl minden felelősség a helyi tanácsokat, illetve a rendőrség körzeti megbízottját terheli. Nagyon remélem, hogy az óvin­tézkedésekre nem lesz szükség, hisz a táblák megléte közös érdek.

P. Zs.