Változik és drágul a kishatárátlépő

Marad a kishatárforgalom

2001. június 29., 02:00 , 24. szám

Az utóbbi időben szárnyra kapott a híresztelés, miszerint hamarosan megszüntetik a kishatárforgalmat. Mivel ez a kérdés Kárpátalján sokakat igen érzékenyen érint, a tisztánlátás érdekében felvilágosításért fordultunk a megyei útlevélosztályhoz, ahol Ihor Mihajlisin osztályvezető-helyettes arról tájékoztatta lapunkat, hogy szó sincs a kishatárforgalom, illetve az erre feljogosító okmányok kiadásának beszüntetéséről mindaddig, amíg Ukrajna és Magyarország között érvényben van a kishatárforgalomról rendelkező egyezmény.

A rémhírnek talán az adott táptalajt, tudtuk meg, hogy az egyszerűsített határátlépésre szolgáló megszokott okmányok felváltására kidolgozás alatt áll egy új okmányforma, melyet sokkal nehezebb lesz hamisítani. Ám mint azt Mihajlisin úr elmondta, erről az újításról még korai beszélni, egyelőre csupán az okmánycsere kidolgozása van folyamatban, ráadásul a magyar féllel is egyeztetni kell az újítás bevezetése előtt.

A beregszászi járási útlevélosztályon érdeklődésünkre elmondták, hogy a kidolgozási, illetve egyeztetési folyamat előreláthatólag még egy-két hónapig eltart, s csak ezután várható végleges döntés. Ami az új, „hamisíthatatlan” határátlépő árát illeti, az előreláthatólag néhány hrivnyával drágább lesz a jelenleginél. A korábban kiváltott átlépők egyéb­ként érvényben maradnak mindaddig, amíg le nem jár érvényességi határidejük.

Baráth József