Viski János elbúcsúzott

2001. június 29., 02:00 , 24. szám

Öt évi ungvári külszolgálat után az elmúlt hét végén visszatért Magyarországra Viski János, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának kon­zuli tanácsosa. Arról, hogy milyen érzésekkel búcsúzik Kár­pátaljától, a magyar diplomata a következőket mondta lapunknak:

– Fél évtized nem kevés idő, ami mindenképpen nyomot hagy az ember életében. Feleségemmel együtt nagyon megszerettük ezt a gyönyörű vidéket nagyszerű lakóival. Hogy mégis mi az, ami leginkább tetszett Kárpátalján, nehéz egyértelműen megválaszolni. De ha választanom kellene, akkor azt felelném – legjobban a kárpátaljai embereket szerettem meg. Feledhetetlen marad számomra az a nyitottság, baráti viszonyulás, együttműködési kész­ség, amit megérkezésem napjától érzékeltem. Ezt tudom elmondani a megyei, járási és államhatalmi szervek, s nem utolsósorban a társadalmi szervezetek képviselőiről. Ez nagyban megkönnyítette a munkámat Ungváron, s ezért rendkívül hálás vagyok mindenkinek. Elmondhatom, hogy gyakorlatilag nem volt olyan kérdés, amire ne lett volna megoldás.

– Fenntartja-e a kapcsolatot hazatérte után is Kárpátaljával?

– Mindenképpen kapcsolatban maradok ezzel a vidékkel. Annál is inkább, mivel otthon a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának ukrajnai referenseként fogok dolgozni. Egyúttal minden kedves olvasót arról biztosíthatok, hogy személyemben Kárpátalja olyan nyílt szívű barátot kap Budapesten, aki a két ország együttműködésének elősegítésén fog munkálkodni.

Varga Béla